Орест Сарматський

Обдарована юна художниця з Тернополя покаже на палітрі, яким вона бачить навколишній світ (фото)

У Тернопільському обласному художньому музеї готують експозицію мистецьких творів Христини Ковальчук.

Юна мисткиня з Тернополя каже, що вона щаслива, бо має можливість проявити себе у малярстві.

- Сподіваюся, що своєю творчістю зможу хоча б трішечки допомогти своїй Батьківщині у цей надважкий час. Розумію, що українській творчій молоді, моїм ровесникам, випала сьогодні надзвичайно відповідальна місія, обов'язок – своїм мистецтвом допомагати Україні впевненим кроком рухатися до вільного світу! - розмірковує Христина.

IMG_4693 (Copy)
IMG_4693 (Copy)

Їй – тільки 16. Але, навчаючись у Центрі творчості для дітей і юнацтва (викладач Ю. Чумак) і в Тернопільській художній школі ім. М. Бойчука (викладач С. Бутковська), Христина Ковальчук брала участь у Першому Всеукраїнському конкурсі учнівської і студентської молоді «Змагаймося за нове життя», який відбувся у Тернополі. Здобула перше місце, в столиці України була нагороджена Дипломом першого ступеня. А ще серед її нагород є і грамоти за перемоги та участь у всеукраїнських, обласних конкурсах та олімпіадах з образотворчого мистецтва. Взимку цього року відбулася перша персональна виставка Христини.

Про її творчість знають не тільки в Україні. От наприклад, Людмила Шанта, малярка, член Української Спілки Образотворчих Митців в Канаді каже, що дивлячись на твори Христини Ковальчук, просто ними втішаєшся.

IMG_4699 (Copy)
IMG_4699 (Copy)

- Вони радісні, різноманітні, кожна із них має свою цікаву і навіть унікальну композицію – майстерний виклад певної теми на полотні. Впадає у вічі широкий діапазон колориту, небуденної уяви-фантазії, свобідне і неповторне окреслення, віддзеркалення чи сприйняття світу, природи, довкілля. Дуже майстерно проявляються її уміння використовувати різні техніки. Христинка, хоча і юна, але, беззаперечно - непересічна талановита українська мисткиня, і я дуже щаслива, що знайома з нею, - розповіла Людмила Шанта.

IMG_4700 (Copy)
IMG_4700 (Copy)

А ось кандидат мистецтвознавства, проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв Роман Яців стверджує, що «…символьно-смисловий простір Христининих творів визначили питомо національний родовід, успадкований від батьків та предків моральний імператив». І далі: «Обдарована юна мисткиня зуміла інтегрувати різні полюси власної свідомості в цілісній конфігурації жанрів та мотивів. У цьому тематичному ряді легко вгадуються близькі дистанції мандрівок, безпосередніх візуальних вражень, спостереження за станами природи, звичаєвою сферою у житті родини».

Творчість Христини Ковальчук не пройшла повз увагу і духовних осіб.

IMG_4695 (Copy)
IMG_4695 (Copy)

- У своєму, такому молодому віці, Христина не тільки встигла оволодіти мовою барв, ліній контрасту, але рівно ж почала вибудовувати виключно свою творчу платформу, яку в мистецтві називаємо – «власний світ художника». Коли дивимося на її натюрморти чи краєвиди, там вже чітко заявляє про себе вміле застосування барв. І заявляють вони про себе не тільки виокремлено, але всі разом творять цілісність, яку можна порівняти тільки із хоровим співом: багато окремих голосів творять чудову гармонію. Щоб того осягнути, потрібно мати або знання, або відчуття. Мені здається, що у Христинки проявляється і одне, і друге, - переконаний отець диякон Михайло Ляхович, член Української Спілки Образотворчих Митців Канади, письменник, громадський і релігійний діяч.

IMG_4697 (Copy)
IMG_4697 (Copy)

Безумовно, це дуже добре, що Христина має визнання серед духовної еліти України та зарубіжжя. Але, не мало важливо, що вона відчуває підтримку і в найдорожчих для неї людей - рідних і близьких, у тому числі й свого дідуся – Петра Гринчишина, письменника, який зараз мешкає у Канаді.

- Втішатися талантами своїх дітей і онуків, це є одна справа, а от допомагати розвинути і зреалізувати їхній творчий потенціал – цілком інша. Дуже хочеться вірити, що ось ця талановита українська дівчина, моя дорога внучка Христина Ковальчук, вдосконалить Богом дарований талант і втілить у конкретних мистецьких проектах у майбутньому. І хтозна, можливо саме вона, ще малознана сьогодні у мистецькому світі, однак беззаперечно одержима закоханістю в живопис, зуміє не тільки своїм малярством здивувати світ, але й збагатити творчу спадщину українського живопису індивідуальним, самобутнім і неповторним образотворчим мистецтвом на прославу своєї рідної землі – мальовничої і нескореної України, - каже письменник Петро Гринчишин.

IMG_4698 (Copy)
IMG_4698 (Copy)

Побачити твори Христини Ковальчук і поспілкуватися із молодою авторкою можна буде 15 червня о 15-й годині в Тернопільському обласному художньому музеї. Виставка діятиме до 30 червня.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«160501,160502»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео