Чого тільки не навчають дітей у Тернополі (фоторепортаж)

20

16 червня в Українському домі «Перемога», що у Тернополі, відбулися святкові заходи з нагоди 15-річчя програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Під час святкування кожен охочий мав змогу взяти участь у різних майстер-класах з медіа-арту: зоотроп, запис аудіоказок, основи відео-зйомки та багато іншого.

Тернопільська область у партнерстві із Львівською, Закарпатською, Івано-Франківською, Рівненською та Волинською областями є учасницею цієї програми вже вдруге. Перший період програми був у 2007-2013 роках, а зараз новий фінансовий період - 2014-2020 роки. Сьогодні, ми маємо презентацію проекту «Інвестиція в культуру», у рамках якої в усіх областях-партнерах по проекту створили медіа-лабораторії, - розповідає Олена Миколюк головний спеціаліст Управління міжнародного співробітництва ТОДА.

15
15

На святкування завітали гості зі Львова, зокрема, старший експерт представництва програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна у Львові Василь Хім’як.

Зараз розпочалася програма 2014-2020 на яку передбачено понад 165 млн. євро на фінансування проектів у різних сферах: охорона здоров’я, культура, історична, природна спадщина, безпечні кордони і основана ціль – налагодження контактів між країнами Євросоюзу та країнами-сусідами. У нашому випадку це Східні рубежі Польщі та західні області Білорусі та України, - каже Василь Хім’як.

У рамках заходу всі охочі могли взяти участь в майстер-класах, щоби навчитися чогось нового, або спробувати себе в улюбленій справі чи хобі. За словами, Оксани Ратушняк – керівника медіа лабораторії, на презентації можна було отримати знання у різних видах медіа-арту: онлайн-анімація, мультиплікація, відеозйомка, фотографія, розробка та дизайн книжок, запис аудіо-казок.

Сьогодні ми показуємо дітям оптичний прилад, винахід 19 століття – зоотроп. Він дуже захоплює дітей та дорослих тим, що дуже простий, працює без електрики і дозволяє бачити, як оживають, анімуються картинки. Це відбувається завдяки такі властивості наших очей, як персистенція – це оптичний ефект, коли наш мозок пам’ятає певний час якісь картинки, тоді він бачить наступну і з’єднує їх, тоді ми бачимо рух, - каже Олена Мудра керівник гуртка дитячої анімації «Руда миша».

Діти могли оживляти свої героїв – картинки, які вони для початку розмальовували. Також діти отримали майстер-клас від Олени Мудрої, як знімати мультики на телефон.

10
10

Моя місія висвітли і показати як знімати на камеру, будувати сюжети. Також я буду пояснювати з чого складається камера, адже, багато людей не розуміє, як складені штатив чи камера, - розповідає керівник відділу зі створення відеопродукції ТО КП «Кінодністер» Володимир Демкович.

17
17

Ми презентуємо «Майстерню казки», звичайно, це не стандартний майстер-клас, бо багато людей проходить повз нас і потрібно в швидкому темпі пояснити, що таке казка і навіть написати її. Тому для наших учасників, я розробила анкети, які вони можуть заповнити і відразу отримати свою казку, про себе. І також я презентую книги, казки в яких писали діти, - каже письменниця, керівник креативної студії «ІРИска».

18
18

Із задоволенням нові заняття опановували й діти – учасники майстер-класів, яких особливо цікавила анімація і створення мультиків.

1
1

Я прийшла сюди познайомитися із мистецтвом зоотропу, прочитала про такі майстер-класи у соціальних мережах і захотіла прийти спробувати себе у створенні мультиків. Для мене це дуже цікаво, дозволяє відкрити свою фантазію і зробити щось креативне, - каже учасниця майстер-класів Анастасія.

13
13

Я прийшла робити мультик, тому що мене це цікавить і далі я хочу навчатися анімації, - розповідає Яна, учасниця майстер-класів.

3
3

14
14

12
12

6
6

7
7

5
5

11
11

16
16

8
8

9
9

19
19

4
4

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео