Орест Сарматський

На перших поверхах житлових будинків Тернополя можуть з’явитися… початкові школи!

35333133_955986331222476_533999661938114560_n (Copy)

Мінрегіон розглядає можливість проектування вбудованих у житлові будинки початкових шкіл (1-4 класи).

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, розглядає можливість введення нової зміни – проектування невеликих шкіл І-го ступеня (початкових шкіл, 1-4 класи), вбудованих у перші поверхи житлових будинків.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

- У нових ДБН щодо містобудування та дитсадків є можливість проектувати невеликі дошкільні заклади, вбудовані або вбудовано-прибудовані у житлові будинки. Ми ініціювали таку зміну через великий дефіцит дитсадків, особливо в центральних районах великих міст, де не завжди є достатньо місця, щоб розмістити окремий заклад. З тих же причин наразі ми розглядаємо можливість проектувати за аналогічним принципом і невеликі школи І-го ступеня – це початкові школи, 1-4 класи. Адже сьогодні близько 50% міських шкіл є переповненими. Діти навчаються по 35-40 учнів у класі або в декілька змін. А для малечі в перших класах це взагалі суцільний стрес. Тому відкриття невеликих початкових шкіл на перших поверхах будинків не тільки стане зручним для батьків і дітей, адже така школа буде зовсім поруч, а й створить додаткові місця для школярів та забезпечить комфортні умови навчання, — сказав він.

За словами Парцхаладзе, це дозволить суттєво зменшити диспропорцію між житловим будівництвом та соцінфраструктурою, а також забезпечить жителів необхідними та зручними соціальними об’єктами.

Нагадаємо, що в Україні дозволять розміщувати невеликі дитячі садки, вбудовані і вбудовано-прибудовані у житлові будинки. Відповідна норма міститься у новому проекті ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», який вступить в силу з 1 вересня 2018 року.

Вибір читачів за тиждень

Відео