У Тернополі представили особливі роботи юної художниці (фоторепортаж)

1

За 26 років виставкової діяльності у Тернопільському обласному художньому музеї відбувалося лише два покази робіт юних художників. «І зорі, і небо в палітрі моїй» Христини Ковальчук – це третя виставка, автором якої є неповнолітній художник.

- У нас є багато талановитих молодих художників, але не всім у юному віці вдається створити персональну виставку. На мою думку, для цього потрібне поєднання кількох факторів: перше – боже обдарування, талант; друге – велика працьовитість; третє – підтримка з боку рідних, педагогів. Якраз усі ці фактори зійшлися стосовно Христинки і ми маємо такий чудовий результат, - каже Ольга Ваврик, заступник директора обласного художнього музею.

3
3

Христина пише картини ще з дитинства, але вже у 12 років неодноразово була нагороджена грамотами та подяками, брала участь у конкурсах. Та знаковим роком для неї став 2018. Ще у лютому цього року відбулася її перша персональна виставка, яка проходила у Художній школі імені Михайла Бойчука. У березні в літературно-мистецькому журналі «Дзвін» була надрукована стаття про творчість Христини та її ілюстрації.

- Першим моїм вчителем став Юрій Васильович Чумак, який і надалі навчає мене. Другою вчителькою є Соломія Іванівна Бутковська, яка викладає у Художній школі імені Михайла Бойчука. Я б хотіла, щоб кожна картина доторкнулася до сердець людей і донесла ту думку, яку я намагалася зобразити, - каже молода художниця Христина Ковальчук.

Окрім того, дівчина дякувала наставникам, батькам та тим, хто допомагав їй, підтримував та навчав весь цей час. На виставку Христини прийшло чимало людей: вчителі, друзі, однокласники, родичі та люди, яким цікава творчість молодої художниці.

2
2

- Христинку до мене привів її дідусь, коли вона була ще дуже маленька. Тоді я навчав, в основному, старшокласників, а таких маленьких дітей не брав. Але я подивився на неї і не захотів відмовити, взяв і не жалію про це. Христина виявилася дуже талановитою і працьовитою ученицею, ми вже шість років працюємо. Я вірю в те, що вона внесе свій внесок в українське образотворче мистецтво, - розповідає перший вчитель Христини, художник, Юрій Чумак.

- Не так часто ми у цьому залі проводимо персональну виставку юних художників. Але це певно один із тих винятків, коли юний художник має що показати своїм глядачам. Ми сьогодні можемо спостерігати настільки насичену, різноманітну виставку: сюжетно, технічно, тематично. Бо ж у 16 років мислити так, як мислить доросла людина – це говорить про те, що у неї сприйняття навколишнього світу більш загострене, ніж у звичайної людини, - розповідав про молоду художницю директор Тернопільського художнього музею Ігор Дуда.

14
14

- Зробити персональну виставку в обласному художньому музеї у 16 років – це є велике досягнення. Мене й дивує те, що на вставці представлено багато жанрів, технік. Я бажаю Христині не розгубити той вогонь до життя, навколишньої дійсності і тих тем, які вона піднімає, - каже тернопільський художник Михайло Дирбавка.

13
13

Привітати Христину Ковальчук прийшли і рідні та близькі: мама Уляна Ковальчук та дідусь Петро Гринчишин, сказали, що безмежно пишаються Христиною та її досягненнями і будуть підтримувати й надалі. Також із музичним номером виступила Марія Корчак, студентка Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FlRTpMV_AeM&feature=youtu.be[/embed]

До слова, на виставці представлено більше 35 творів живопису та більше 65 графічних творів. Виставку «І небо, і зорі в палітрі моїй» Христини Ковальчук можна буде відвідати до 30 червня у Тернопільському обласному художньому музеї.

4
4

6
6

7
7

12
12

11
11

10
10

17
17

16
16

15
15

8
8

5
5

9
9

Фото та відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео