Віра Олександрович

Гроші на зарплати вчителям у Тернополі є. Поки що (фото, відео)

Потурбувати Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Міністра освіти і науки Лілію Гриневич, а також в. о. міністра фінансів Оксану Маркарову вирішили у Тернополі.

Причина – шалений брак коштів на фінансування міських закладів освіти. Адже вже зараз можна чітко сказати: гроші на зарплати педагогічним працівникам є лише на 10 місяців. Ось тому у порядку денному сесії 15 червня з’явилося додаткове питання «Про звернення щодо виділення додаткових коштів державної субвенції закладам освіти».

- Така ж проблема є в інших містах України, - каже міський голова Тернополя Сергій Надал. – Вони теж робили подібні звернення. І ми мусимо про це постійно Києву нагадувати, щоб не забули…

Похиляк1
Похиляк1

На сесії доповідала із цього питання начальник управління освіти і науки Ольга Похиляк.

- Насправді, нам не вистачає майже 70 млн грн, - каже вона. – Але частину коштів ми вже покрили за рахунок міського бюджету і економії освітньої субвенції. Тому зараз нестача складає 41 млн грн.

Врешті вона без проблем і дискусій отримала підтримку у політиків. Нагадаємо, роблять подібне звернення тернопільські депутати вже не вперше («Терен» писав про це ТУТ прим.).

Цитуємо ухвалений документ: «…На утримання закладів загальної середньої освіти Тернополя у поточному році передбачена освітня субвенція із державного бюджету в сумі 266 млн грн, яка буде спрямована на виплату заробітної плати педагогічним працівникам у закладах загальної середньої освіти. Фактична потреба у таких коштах - 322,8 млн грн. Бюджетними асигнуваннями на виплату заробітної плати працівникам галузі заклади освіти забезпечені тільки на 9,7 місяця 2018 р. На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. за №22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» зросли посадові оклади на 10% педагогічним працівникам, оплату праці яких здійснюють за рахунок освітньої субвенції із держбюджету. Враховуючи це, станом на 1.06.2018 р. освітній галузі міста не вистачає близько 56,8 млн грн.

Люди_Похиляк
Люди_Похиляк

Слід зазначити, що із 1 вересня 2018 р., відповідно до перспективної мережі, очікується відкриття додаткових 30 класів і збільшення кількості учнів на 1100, внаслідок чого потрібно буде забезпечити додатковими ставками вчителів, які мають отримувати зарплату шляхом коштів державної освітньої субвенції. Розподіл коштів на 2018 рік здійснювали з урахуванням мережі станом на 01.09.2016 р., хоча у вересні 2017-го додатково будо відкрито 21 клас і збільшено кількість учнів понад 1 тисячу. Залишки невикористаної освітньої субвенції 2017 р. у розмірі 15,8 млн грн спрямують на виплату зарплати цій категорії працівників. Остаточно на виплату зарплати… не вистачає близько 41 млн грн….»

Крім того, у зверненні Володимиру Гройсману, Лілії Гриневич і Оксані Маркаровій нагадали, що із 2016 року 6 закладів професійно-технічної освіти фінансують з коштів міського бюджету. Мовляв, це є додатковим навантаженням на фінансовий розподіл коштів між бюджетними установами і закладами міста. Так, на 2018 рік для утримання ПТУ необхідно аж 102 млн грн. і це все - із міського бюджету.

Також під час сесії розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео