Тернопільський балак звучатиме на краєзнавчій зустрічі у книгарні

35159281_2484546638237648_2985461321119563776_n

Традиційна тернополезнавча зустріч відбудеться завтра, 19 червня, о 18:30 в книгарні «Є», що на вулиці Валовій. Історик та автор книги «Тернопіль: місто, люди, історія» Володимир Окаринський розповість, як вимовляли, наголошували, будували речення, лаялися чи попросту балакали люди давнього міста. Модеруватиме зустріч Юрій Матевощук.

– По всій Галичині і по Україні вміли смачно говорити, але всюди троха інакше: від Підволочиськ до Перемишля і ще далі. Тим-то співіснують деруни, терті пляцки і тертюхи. То чим відрізняється тернопíльський бáлак від львівської ґвари і все-галицького діялекту? І які в ньому питомо тернопільські слова? В чім їх цимес? Ідіоми, приповідки, арґо та койне. Історико-діялектологічні антропологічні та літературні розважання. З прикладами й цитатами, – повідомляють організатори на сторінці заходу в соціальній мережі Facebook. – Тернопільці, гості, громадяни світу… тернополелюбці і тернополелюбки. Запрошуємо всіх!

Вхід вільний. До слова, це буде остання літня зустріч в рамках тернополезнавчого циклу. Продовжити заходи планують восени.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео