Віра Олександрович

У Тернополі заступилися за Сенцова та 70 українських політв’язнів (фото, відео)

Звернення щодо українських політв’язнів більшістю голосів ухвалили на сесії Тернопільської міської ради 15 червня.

Надіслали політики цей документ Президенту і Міністру закордонних справ. А переконував депутатів підтримати таке звернення Назар Зелінка, адже ініціатива оформлення подібного рішення належала йому і колегам з фракції «Самопоміч».

 Нагадаємо, у російських тюрмах нині триває голодування українських політв’язнів: Олега Сенцова, Володимира Балуха, Олександра Шумкова і Станіслава Клиха.

Зелінка
Зелінка

Цитуємо текст звернення:

Український режисер Олег Сенцов свідомо помирає. Помирає, щоб привернути увагу Світу до українських політв’язнів, які так само, як і він, незаконно утримуються в тюрмах Росії.

Із 14-го травня Олег Сенцов голодує з єдиною вимогою - звільнення всіх утримуваних українських політв'язнів, яких - близько 70 чоловік. Серед них: митці, журналісти, правозахисники, студенти, кримські татари.

Щодня стан його здоров’я погіршується і надія на те, що він залишиться живим зникає. Вдома на нього чекають дружина і двоє дітей.

Наразі численні акції на підтримку цієї людини, зокрема, колегами Сенцова під час світових кінофестивалів, не призвели до поступок з боку російської окупаційної влади. Можливо, українська держава, її інститути та інституції ще не до кінця використали засоби державного впливу на Росію у справах Сенцова та інших бранців Кремля?!

Ми повинні будь-якими методами продовжувати боротьбу і посилювати заходи заради звільнення нашого режисера з полону. Про тотальну несправедливість потрібно кричати з усіх можливих сторін, адже лише об’єднані зусилля можуть мати ефект чи бути дієвою підтримкою Олега.

Власне, вихід на волю Сенцова дав би надію й іншим десяткам заручників Росії, а успішне завершення цієї резонансної та важливої справи посилило б віру українців у силу нашої держави та її здатності захищати своїх громадян.

Як депутати Тернопільської міської ради ми приєднуємося до акції з вимогою звільнити Олега Сенцова, #FreeSentsov, і просимо Вас посилити активність у всіх можливих напрямках і на всіх рівнях задля звільнення Олега Сенцова та інших громадян України, засуджених в Росії за сфабрикованими кримінальними справами з порушенням усіх норм міжнародного права, зокрема:

  • ініціювати звернення до лідерів країн Великої Сімки, міжнародних інституцій з проханням провести обговорення питання українських політв’язнів в Росії під час найближчих офіційних заходів за участі представників Російської Федерації;
  • розмістити на постійній основі інформацію про українських політв’язнів на офіційних ресурсах органів влади, посольств та представництв України;
  • поширювати інформацію про українських політв’язнів на всіх офіційних зустрічах представників української влади з офіційними делегаціями інших країн;
  • ініціювати звернення у Міжнародний суд із прав людини та Європейський суд з прав людини...

Також під час сесії 15 червня депутати розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

На сесії
На сесії

Фото і відео автора, а також з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео