Орест Сарматський

Тернопіль через борги не дивитиметься один із телеканалів

2f2d26551f50da392af83dff0693c6e6 (Copy)

Телеканал «UA:Перший» з 18 червня призупинив аналогове мовлення в містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів через брак коштів на оплату послуг трансляції Концерном радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ), йдеться в повідомленні на сайті Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ).

Концерн РРТ поінформував НСТУ, що призупинення аналогової трансляції «UA:Перший» відбуватиметься щодня з 6:00 до 18:00 і триватиме до моменту погашення боргу.

«З квітня 2018 грошей на оплату трансляції у бюджеті, виділеному Верховною Радою Суспільному телебаченню, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед КРРТ у сумі 75,12 млн грн», - йдеться у повідомленні.

У НСТУ наголошують, що в розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка НСТУ вдвічі менша від суми, гарантованої законом України «Про суспільне телебачення і радіомовлення».

Урізане удвічі фінансування не передбачає необхідних коштів на оплату трансляцій.

«Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 340 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в паспорті бюджетної програми лише 51 млн грн», - заявляють у компанії.

Раніше НСТУ неодноразово заявляла про критичну ситуацію через поточне недофінансування і попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення.

«Наразі правління ПАТ «НСТУ» вимушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що спричинило призупинення аналогової трансляції телеканалу «UA:Перший».

Від відключення аналогових трансляцій, на думку НСТУ, найбільше постраждають глядачі в невеликих населених пунктах - маленьких містах та селах, оскільки там не представлені мережі кабельних операторів.

До відновлення аналогового мовлення глядачі, які проживають у зазначених областях, зможуть дивитися «UA:Перший» виключно в цифровому форматі (DVB-T2), а також у кабельних каналах та в Інтернеті на офіційному сайті.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео