Орест Сарматський

Закупівельні ціни на молоко впали на 13% (Агро-новини )

2002 (Copy)

Закупівельні ціни на молоко продовжують падати. Середня ціна на молоко екстра-ґатунку у травні склала 8,89 грн/кг, що на 2,5% нижче попереднього місяця, та на 12,8% нижче від ціни травня минулого року. При цьому на кінець місяця найбільш поширеною пропозицією на молоко екстра-класу було 8,50 грн/кг при обсязі від 10 т. Про це повідомляє прес-служба АВМ.

За вищий ґатунок переробники платили в середньому 8,51 грн/кг, що на 5,5% нижче ціни квітня, а за перший – 8,19 грн (–2,5%).

Світові тенденції позитивніші. Індекс цін на молоко та молочні продукти IFCN у квітні цього року склав €36,1/100 кг, що на 2,8% вище, аніж ціна березня, та на 4% вище відповідного періоду 2017 р. Крім того, це найвищий показник ціни у квітні, починаючи з 2015 р.

Ріст цін на молоко у світі спричинений зростанням імпорту молочних продуктів з боку найбільших імпортерів та країн залежних від нафти (на фоні зростання її вартості) та зниження темпу виробництва молока.

Україну може чекати різке підвищення цін на молоко.

2001 (Copy)
2001 (Copy)

Ген у салаті збільшить витривалість рослин до посухи

Команда дослідників з Каліфорнійського університету модифікувала салат латук і зробили його витривалим в умовах посухи та підвищених температур. Вчені сподіваються схожим чином селекціонувати й інші рослини. Про це повідомляє Zerno-ua.

– Це відкриття дозволить селекціонувати сорт салату з покращеним ростом рослини і проростанням насіння при високих температурах. Оскільки механізм у насінні салату латук, який перешкоджає проростанню у спекотну погоду, мабуть, доволі поширений у багатьох видів рослин, ми підозрюємо, що інші культури також можуть бути модифіковані у бік покращення характеристик росту. Це дуже важливо, оскільки очікується, що глобальна температура буде збільшуватись, – заявив директор Центру біотехнології насіння при Каліфорнійському університеті в Дейвисі Кент Бредфорд.

Механізм гальмування росту салату при високій температурі та посусі добре працює в умовах дикої природи, але це перешкоджає виробництву комерційного салату. Під час дослідження вчені знайшли ділянку хромосоми у дикого предка салату латук. Коли ця ділянка була прищеплена культивованому сорту рослини, вона також стала витривалою до високих температур.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео