Тернополян очікує зміна субсидій

1_1024x630

Жителі Тернопільщини мають знати про нове положення щодо субсидій. Даний документ обговорили на зустрічі представники Світового банку та Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Про це повідомляє Урядовий портал.

За словами міністра, тепер, в Україні прийнято абсолютно нову редакцію положення про субсидії (остання була в 1995 році). Цей документ передбачає врахування майна при нарахуванні субсидій; новий підхід до обчислення доходів громадян; введення норми про обов'язкову оплату своєї частини та спрощення нарахування субсидій для внутрішньо-переміщених осіб. А також у даний документ внесено зміни щодо розміру соціальних нормативів споживання газу.

- Соціальні нормативи поступово наближаються до норм фактичного споживання, – каже Андрій Рева. – За останні чотири роки споживання газу скоротилося на 5 мільярдів кубічних метрів на рік. Це дуже велика цифра, яка спростовує твердження, що система субсидій не спонукає людей до економії.

За словами Андрія Реви, цього року потрібно буде повторно подавати декларацію з метою верифікації доходів п'яти категоріям осіб, які претендують на субсидії.

Таке положення про субсидії є першим кроком до їх монетизації, процес якої має розпочатися з 1 січня 2019 року. І хоча механізм монетизації ще не до кінця опрацьований, за словами міністра, вона має проходити у три етапи, які розпочнуться у різні відрізки часу 2019 року: перший – з 1 січня, другий – з 1 травня, третій - з 1 жовтня.

Андрій Рева бачить необхідність у тому, аби перераховувати гроші безготівково, на картку, особам, які мешкають у багатоквартирних будинках з центральним опаленням.

Своє схвалення щодо монетизації та нової постанови про субсидії висловив Нітін Умапаті, старший економіст Світового банку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео