Орест Сарматський

Як у Тернополі 77 років тому німецькі літаки перервали футбольний матч

8079ddcbe6fa2e0df97fe27853dc8906 (Copy)

Міські архіви свідчать про окремі вражаючі факти одного дня – 22 червня 1941 року, коли Друга світова війна торкнулася і Тернополя.

– Архівні документи відтворюють події того часу, зокрема й те, як у ніч 21 на 22 червня 1941 року НКВС зробив останню “чистку” серед тернополян. Арешти проводилися за давно підготовленими списками. Врятувалися лише ті, хто не ночував удома. За даними Управління тюрем НКВС УРСР, у в’язницях Тернопільщини перед  початком війни перебували майже 3600 осіб, з них у Тернополі – понад 1590, – пише автор історико-краєзнавчих хронік Тернополя Ігор Дуда.

Як свідчать архівні матеріали, зранку в неділю 22 червня штаб військового округу отримав телеграму з Москви про можливий напад німців. Майже одночасно на місто в районі електростанції та залізниці впали перші німецькі бомби.

Заплановані на недільний день заходи,  ранковий «профспілково-комсомольський крос», вечірні «масові гуляння»  не відбулися. Люди сиділи вдома. Правда, того дня тернопільські футболісти приймали на своєму полі вінницький «Локомотив». Раптом над стадіоном з’явилися літаки з чорними хрестами і почали стріляти. Матч було перервано з рахунком 1:0 на користь тернополян.

А ще того дня, пізно увечері до міста прилетів начальник Генерального штабу Червоної Армії генерал армії Жуков. Під його безпосереднім керівництвом штаб фронту організовував оборону, розробив план контрнаступу на західні та північні позиції німецьких військ. Німецькі бомбардувальники вночі скидали «свічки»-ракети на парашутах, що поволі опускалися на місто. При їхньому світлі бомбували залізничну станцію, де були зосереджені військо і техніка Червоної Армії, що відступала.

Уже 26 червня Жуков залишив Тернопіль, йому зателефонував  Сталін і наказав летіти до Москви, Друга світова набирала обертів...

Фото  з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео