Віра Олександрович

Чи вистачить Тернопільщині хліба, овочів і цукру (фото, відео)

При загальній потребі зерна на маркетинговий 2018/2019 рік – у 615,8 тис тонн, валовий збір на Тернопільщині очікують у 2 277 тис тонн. Тобто нам вдасться забезпечити внутрішні потреби і реалізувати за межі області понад 1 700 тис тонн зерна.

Крім того, сировина у нас є для 4-х цукрових заводів, які цілком забезпечать потреби населення у солодкому продукті і навіть більше. На засіданні колегії обласної держадміністрації 27 червня про це розповів виконувач обов'язків директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Володимир Стахів.

Прогнозоване виробництво у 3,5 раза перевищує потребу населення

За підсумками п’яти місяців 2018 р., усі категорії господарств виробили валової продукції на суму 824,9 млн грн, або 101,4%, у порівнянні з відповідним періодом 2017-го, у тому числі: аграрні підприємства – 312,3 млн грн, господарства населення – 512,6 млн грн.

- Для забезпечення продовольчої безпеки області, за оперативними даними, посіяли сільськогосподарських культур на площі 828,2 тис га, що на 2,6 тис га більше, ніж у 2017-му, - каже пан Стахів.

Зернові та зернобобові культури посіяли цього року на площі 451 тис га. Для забезпечення норми споживання населенням області у борошні та хлібобулочних виробах необхідно заготовити 275 тис тонн продовольчого зерна пшениці. Прогнозоване виробництво, за словами фахівця, становитиме – 914 тис тонн, що в 3,5 раза перевищує нормативну потребу населення і зернопереробних підприємств краю та дає можливість реалізувати за межі області понад 700 тис тонн зерна.

- Також у повному обсязі забезпечується нормативна потреба регіону у продовольчому зерні ячменю, кукурудзи на продовольчі цілі і технічну переробку, тобто виробництво спирту, - додає Володимир Стахів.

Картоплі - близько 993 тис. тонн, при потребі – 157 тис. тонн

Цукрові буряки посіяли цього року на площі 33,2 тис га, що на 9,2% більше, ніж торік, або на 2,8 тис га.

Стахів2
Стахів2

- Очікуваний валовий збір цукристих складатиме 1643 тис тонн, що забезпечить роботу 4 цукрових заводів і дозволить виробити близько – 210 тис тонн цукру, що у 5 разів більше потреби споживачів області, - продовжує чиновник. - Картоплю усі категорії господарств посадили на площі – 57,3 тис га. Це - на 0,8 тис га більше, ніж торік. Овочів є 11,2 тис га, що в межах рівня минулого року.

Отже, картоплі прогнозують - близько 993 тис тонн при потребі – у 157 тис тонн. Тож це дасть можливість реалізувати за межі області близько 500 тис тонн.

- Прогнозоване виробництво овочів становить 242 тис тонн при внутрішній потребі – 162 тис тонн, тобто 80 тис тонн залишається для реалізації за межі області, - додає він. - Формуються відповідні ресурси, потенціал і механізми забезпечення продовольчої безпеки області для всіх верств населення силами аграрних підприємств всіх форм власності, громад - незалежно від зовнішніх і внутрішніх факторів.

Ранні зернові і ріпак очікують зібрати за 12-14 погожих днів

У той же час тривалий період дефіциту опадів із 1 квітня до 10 травня негативно вплинув на ріст і розвиток рослин, особливо ярих культур, визнав фахівець.

- Важливим першим етапом у забезпеченні продовольчої безпеки області нині є успішне проведення керівниками сільськогосподарських підприємств жнив і сприяння органів місцевого самоврядування проведенню цієї важливої справи, - розповідає Володимир Стахів.

Зокрема, для збирання 221 тис га ранніх зернових і зернобобових культур та 72,6 тис га ріпаку у сільськогосподарських підприємствах області працюватимуть 1240 одиниць. Навантаження на один комбайн в аграрних підприємствах області становить – 270 га. Тож при денній нормі виробітку у 20-25 га ранні зернові і ріпак очікують зібрати за 12-14 погожих днів.

- Крім того область володіє досить високим потенціалом для забезпечення продовольчої безпеки – потужностями зі зберігання, а також переробки вирощеної продукції, - наголошує пан Стахів.

Колегія4
Колегія4

Так, в області діють понад 530 зерноскладів, токових господарств і елеваторів сумарною місткістю зберігання до 1,7 млн тонн зерна. Серед них: 33 сертифікованих зернових складів і сучасних елеваторів місткістю 1,4 млн тонн

- Це дозволяє прийняти, очистити, підсушити, закласти на зберігання і відвантажити за межі регіону весь вирощений урожай, - впевнений Володимир Стахів.

До речі, до початку жнив усі зернозберігаючі підприємства проводять комплекс робіт із підготовки наявних потужностей, зачистку і фумігацію складів і елеваторного устаткування, очищення сушильних комплексів і теплогенераторів.

Під час засідання колегії ОДА йшлося також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео