Орест Сарматський

Україна платить за імпортну ковбасу вдвічі дорожче, ніж виручає за експорт своєї (Агро-новини)

29 (Copy)

Україна продає свою ковбасу на експорт за $3/кг, а купує імпортну за $ 7/кг. Ці дані можна отримати з митної статистики Державної фіскальної служби, повідомляє agrarna-pravda.com.

Нагадаємо, в Україні зростає виробництво ковбаси. За останні  п’ять місяців 2018 року виробництво цього продукту зросло на 5,7% порівняно з аналогічним періодом 2017-го. Про це свідчать дані Державної служби статистики. Також Україна змогла наростити експорт м’яса до країн Європейського Союзу і Африки.

Зокрема, з січня по травень українські підприємства виробили 98 тис. тонн ковбаси і ковбасних виробів.

Також з січня по лютий поточного року країна збільшила експорт ковбаси та аналогічних виробів з м’яса на територію Грузії і Азербайджану на 56 тисяч доларів та 39 тисяч доларів відповідно.

2901 (Copy)
2901 (Copy)

Нагадаємо, в січні-травні 2018 року промислове виробництво в Україні зросло на 2,9% порівняно з аналогічним періодом минулого 2017 року.

Зазначимо, що за січень-травень цього року наша країна  імпортувала  близько 23 тис. тонн свинячого сала, що на 58% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Основними імпортерами сала в Україні стали Угорщина і Чехія. У грошовому еквіваленті імпорт сала склав $14,5 млн. З Чехії імпортовано 6 тис. тонн продукції. Угорщина поставила в Україну 5,5 тис. тонн сала.

Світове товариство занепокоєне проблемами українських ґрунтів

Через недотримання правил використання, в Україні зношуються ґрунти, забруднюються річки та озера. Про це розповів Президент НААН Ярослав Гадзало під час інтерв’ю, повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, що в Україні 15 млн га забруднених і малопродуктивних грунтів.

– Проблема з ґрунтами глобальна. Вона турбує не лише науковців та аграрників, а й усе світове товариство. Всі розуміють, що треба дотримуватися певних правил та норм щодо використання ґрунтів. Вони можуть не лише зношуватися, а й не сприймати ту кількість використання ЗЗР, які переходять у ґрунтові води й опиняються в річках та озерах. Останніми роками розорюються ті землі, які не мали б: схили крутизною 20-30 градусів, заплави річок тощо. Руйнуються меліоративні системи, які закладалися десятками років та мали б служити тисячу років, – зазначає президент НААН.

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Він наголошує, що через низьку чисельність поголів’я ВРХ та інших с/г тварин не вноситься органіка, через що псується ґрунт. Потрібно провести величезну роботу, задля того щоб відновити та вберегти українські чорноземи.

– Триває вивітрювання ґрунтів, через низьку кількість поголів’я ВРХ і тварин в цілому не вноситься органіка. У цій ситуації використовують велику кількість мінеральних добрив, хоча не в таких кількостях, як до 1990-х років. Це все негативно впливає на ґрунт. Там де немає лісосмуги (на півдні України), її обов’язково потрібно поновити, бо ґрунти видуваються, здуваються та вивітрюються. Нижній шар ґрунту є не таким якісним, оскільки там менший відсоток гумусу. Тому шкода завдається величезна, – підкреслює він.

Вибір читачів за тиждень

Відео