Орест Сарматський

Виявляється, Пушкіна у середмісті не хочуть бачити 38 тернополян

Пам'ятник_Олександрові_Пушкіну_-_16083222 (1) (Copy)

У Тернополі хочуть замість пам'ятника російському літератору Олександрові Пушкіну встановити пам’ятник добровольцям.

Перемістити пам'ятник Пушкіну із середмістя Тернополя, натомість створити скульптуру добровольцям-захисникам України. Таку пропозицію зареєстровано в Єдиній системі місцевих петицій, створеної в рамках програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP).

– Невже Тернопіль, місто багате своєю історією та людьми – українцями, поляками, євреями – не може знайти для Пушкіна затишне місце в одному з парків, натомість у старомісті вшанувати пам'ять про тих, кому завдячує своєю незалежністю? – йдеться у петиції.

Скульптуру російському поету Олександру Пушкіну з оргскла у Тернополі встановлено на початку 60-х років минулого століття.

Варто зауважити, що внаслідок подій Другої світової війни та післявоєнної відбудови міста було зруйновано та демонтовано чимало меморіальних об'єктів. Серед них – скульптуру покровителя Домініканського костелу св. Вінцентія, скульптуру покровительки Тернополя св. Теклі, тьохсторонній вуличний годинник, пам'ятник Адаму Міцкевичу інші архітектурні пам’ятки.

Натомість у сучасному сквері ім. Чорновола встановили пам'ятник … російському поету.

Станом на сьогодні, петицію про перенесення пам’ятника підписали 38 тернополян з 300 необхідних.

Фото з Вікіпедії

Вибір читачів за тиждень

Відео