Орест Сарматський

Забезпеченість України власною свининою впала до 40% (Агро-новини)

0102 (Copy)

Якщо раніше в країні забезпечення м’ясом свинини складало 70%, то зараз цей рівень знизився до 40%. Така ситуація впливає на цінову політику м’яса.

Про це розповів Генеральний директор Українскої ассоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, повідомляє Golos.ua.

Численні спалахи АЧС в Україні призвели до зміни цін на м’ясо свинини. Адже, як зауважив спеціаліст, наявність власного виробництва в країні дозволила б розтягнути збільшення цін на більш тривалий період. Тому зараз український рівень цін цієї продукції відповідає європейському.

Олексій Дорошенко зауважив, що внаслідок захворювання АЧС у Київській обл. знищили десятки тисяч поголів’я свиней.

«Збитки лише одного підприємства склали близько 1 млрд грн. І таких господарств по Україні велика кількість», — розповідає він.

Відносно утилізації заражених тварин, її проводять не у кожному випадку.

«Адже за утилізацію туш хтось повинен заплатити селянину, а ніхто цього не робить, оскільки це означає влізти у збитки», — пояснює Олексій Дорошенко.

Зокрема він відмітив, що раніше утилізацією туш займалась держава, передаючи обов'язок до місцевих бюджетів.

«У підсумку там, де господарства потрапили в таку ситуацію, вони вимушені утилізувати тушi, а там, де можна допустити таке м'ясо у торгівельній обіг — допускають», — зазначає експерт.

Ціна малини на полі може бути 500 грн/кг за умови експорту

0101 (Copy)
0101 (Copy)

При експорті свіжої та замороженої малини можна отримати ціну, якої ніхто не дасть в Україні. З вирахуванням усіх витрат ціна на полі може складати понад € 16/кг, тобто понад 500 грн. Про це йдеться у спецпроекті «Як продати малину по 500 грн/кг» на Kurkul.com.

Українські виробники раніше майже не реалізовували малину на зовнішньому ринку. Проте, вже цього літа експорт малини склад 1,2 тис т.

Збільшення постачання цієї ягоди на зовнішні ринки стало одним з доказів того, що Україна спроможна заявити про себе, як про одного з перспективних гравців на світовому ринку малини.

Якими є ланцюжки доданої вартості малини при експорті в різні країни, скільки коштуватиме на полі свіжа малина за умови її заморозки та інші нюанси читайте детальніше в матеріалі «Як продати малину по 500 грн/кг».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео