Оксана Бучко

Архітекторів Тернопільщини просять не будувати квадратні гробики

35970746_2004698976268362_6065633684797521920_n

Конфліктні стосунки з тернопільськими архітекторами пояснив ресторатор Михайло Гросуляк. Він називає проекти, які помічає у місті і в Україні загалом, квадратними гробиками. Чоловік закликає будувати шедеври, не ігноруючи доступних сьогоденню ІТ-технологій.

– Я говорю: «Які ви архітектори, хлопці, коли звикли гробики будувати, тільки повирізавши в ньому вікна. Квадратні гробіки». Шкода, але в Україні не зустічав об’єкта, який би мені порвав мозок, але хотів би побачити, – пише він. – Окрім Городецького. От я зараз на Буковелі той самий підхід до фундаментів, що в нього, застосував. Бо іншим він не може бути. Тому що, коли 30 градусів шкарп, а ще гумусних ґрунтів купа. Це ж не те, що скала одразу, потрібно до неї докопатися, щоб поставити на твердиню.

Такі будинки у майбутньому можна буде побачити в Буковелі.

– Вже три роки фактично ми будуємо, а ще два я десь думаю будемо будувати, – продовжує Михайло Гросуляк. – Найскладніший проект зараз втілюється в життя, але він теж дуже цікавий. Чому я на равлика дивлюся з таким захопленням, бо там точно десь буде форма равлика. Ця ідея мені назойливо сидить, бо таку досконалість рідко коли в природі можна зустріти. І як влаштована його шкарлупа. Це ж просто фантастично. Чим складніша задача – тим мені цікавіше. Буде фантастичний урбанізований проект. Сукупність води та ІТ–технологій.

Натомість, у коментарях звертають увагу на цікаві будинки, які таки є в Україні, а зокрема і на Тернопільщині.

unnamed-15-6
unnamed-15-6

– Є ще Луцький будинок з химерами – творіння місцевого архітектора Миколи Голованя, – пише Володимир Якимів. – Також цікаве виконання Кіностудії Victoria Film Studios (с. Гуровщина, Київщина). Ресторан «Поплавок» у Дніпрі теж не прямокутний. Морська еклектика і Будинок-хвиля в Одесі теж варті уваги. Врешті будинок-сфера Павла Баннікова під Бережанами.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео