Оновлений «пакет послуг» від сімейних лікарів для тернополян

1

У липні тернополяни зможуть слідкувати за новою системою охорони здоров’я. Саме цього місяця у дію вступить новий список первинної медичної допомоги. А перші комунальні і приватні медичні заклади, які підписали договори з НСЗ, будуть отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Тому тернополяни повинні знати, яка саме медична допомога буде оплачуватися з їхніх податків.

Постановка діагнозів, лікування поширених хвороб буде здійснюватися сімейним лікарем, терапевтом, педіатром вашої родини. Якщо буде потрібна консультація спеціаліста окремої галузі, ваш лікар повинен надати вам направлення. Рецепти на ліки також буде виписувати ваш лікар. Нагадаємо, сімейний лікар може слідкувати за людьми будь-якого віку, педіатр – діти до 18 років, терапевт – люди від 18 років.

До пакета первинної медичної допомоги входять такі дослідження: загальний аналіз крові, загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма, вимірювання (ваги, зросту, окружності талії), швидкий тест на вагітність (на тропонін) та швидкі тести на ВІЛ (вірусні гепатити). Решта аналізів будуть здійснюватися за направленням лікаря.

За календарем щеплень та вакцинацією дитини слідкуватиме ваш лікар. Це вакцини проти: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Крім того лікар повинен робити профілактичний огляд для груп ризику із 7 хвороб. Щорічно: цукровий діабет (від 45 років, групи ризику), ВІЛ (від 14 років) та туберкульоз (всі – при факторах ризику). Раз на 2 роки: рак молочної залози (50-69 років, з 40 – при факторах ризику). Раз на 1-2 роки: серцево-судинні захворювання (жінки від 50 років, чоловіки від 40); колоректальний рак (від 50 років); рак передміхурової залози (від 40 років, залежно від ступеня ризику). Обов’язково запитайте у лікаря про ваші фактори ризику для вчасного запобігання захворювань.

Чи прийти до вас додому на огляд, вирішувати лікарю, який зможе «оглянути» вас по мобільному телефону і, у разі чого, викликати необхідну допомогу. Але для того, аби отримати направлення на аналізи, потрібно буде прийти на огляд. Невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні здоров’я буде надаватися у медичних закладах. Усі медичні довідки видаватиме лікар, а також аналізуватиме та оцінюватиме стан важкохворих людей.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео