Орест Сарматський

Порошенко найближчої неділі на Тернопільщині може побачити Зарваницю

За непідтвердженою на офіційному рівні інформацією, на прощі у Зарваниці, можливо, буде і Президент України.

Схоже на те, що Тернопільщина поступово стає місцем паломництва державних мужів найвищого рівня. Мало не щомісяця сюди навідуються чиновники всеукраїнського масштабу, починаючи від глави Уряду, не кажучи вже про міністрів чи їхніх заступників.

І ось ще новина – нібито на прощу їде перша особа в державі. Воно й зрозуміло, це – прекрасна можливість побачити одразу стільки співвітчизників, привселюдно сказати їм щось наболіле, почути їхню думку, не як потенційних виборців, а як ближніх, християн, обійняти когось із прочан, взяти нашвидкуруч написану кимось на коліні записку-прохання… Зрештою, є шанс і отримати вишиванку, бажано борщівську, а ще – копію ікони Божої Матері Зарваницької, або - погладити по голівці русяве дівча, що прийшло сюди разом з батьками паломницькими стежками, без цього, ну ніяк.

Скажете, це ж проща, справа церковна, а у нас держава ніби – теє, відділена… Та ні, це не так. Не може бути байдужим справжній глава держави про мільйони вірян, адже в одній країні живемо, де має бути одна церква, яка б об’єднала усіх на засадах любові та милосердя.

Тож тому, як ми бачимо, так хоче гарант, щоб Вселенський патріарх надав томос про автокефалію православної церкви в Україні, яка ревно молиться за мир та запровадження Єдиної Помісної Православної Церкви в українській державі. Так що дуже навіть і актуально сказати про це все і греко-католикам під час прощі, у їхньому духовному центрі, додам - одному із 15-ти Марійських центрів католицького світу. І неправі недоброзичливці, які кажуть, що мовляв, влада, хоче цю тему використати, аби залишитися на другий термін. Це ж треба таке сказати! Адже керівники держави напевно знають, що ще ніхто в Україні на церковній темі не зміг цього зробити. Постійні прочани у Зарваниці пригадують й досі, як свого часу вийшов на сцену екс-голова Тернопільської ОДА й подякував президенту, який нині «у бігах» за краще життя на Тернопіллі і як відреагувала на це все площа перед головним собором Зарваниці…

А ще тим, хто запланував візит гаранта до Зарваниці, варто би ознайомитися з тезами, висловленими під час розмови Блаженнішого Святослава, які він висловив Святішому Отцеві. Позицію УГКЦ щодо перемовин, які ведуться між Православними Церквами та Константинопольським Патріархатом у справі зцілення поділів та об’єднання українського православ’я:

«Ми позитивно оцінюємо зусилля щодо подолання розколу в українському православ’ї. Одночасно вважаємо ці процеси внутрішньою справою православної сторони і в жодному випадку не втручаємося у ці процеси та не беремо участі у їх проведенні. Ми переконані, що світська влада повинна забезпечувати необхідні умови для вільного розвитку усіх Церков у нашій державі і неприпустимим з її боку є трактувати будь-яку Церкву як державну», - наголосив Глава УГКЦ, як повідомляє РІСУ.

Зрештою, можливо до Зарваниці той, хто ще тут не був, цього разу й не приїде? На все воля Божа. Але проща відбудеться, це точно. Як кажуть, «за будь-якої погоди». За участю чи без тих, хто дуже хоче тут побувати чомусь особливо зараз.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео