Віра Олександрович

На Тернопільщині всерйоз взялися за лідерів антирейтингу боржників (відео)

Найбільшими боржниками у зарплаті на Тернопільщині залишаються державні санаторій «Збруч» і підприємство «Поділля-торф». Тому за них серйозно взялися державні виконавці. Інакше, люди, які працювали на цих підприємствах, не отримають гроші уже ніколи. 

Власне, питання ліквідації заборгованості з виплати зарплати та інших коштів, пов'язаних з трудовими правовідносинами, є одним з важливих напрямків роботи Управління державної виконавчої служби на Тернопільщині. І в цій сфері його підлеглим теж є чим похвалитися, стверджує заступник начальника управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління державної виконавчої служби Андрій Хічій.

- Тернопільська область на тлі інших областей не вирізняється кількістю виконавчих документів у цій сфері, адже, за великим рахунком, у нас – лише 2 великих боржники. Це – державні підприємства «Поділля-торф» і санаторій «Збруч», - каже Андрій Хічій. - Вони вже давно не діють, не подають жодної звітності. Але державні виконавці все одно працюють з ними.  

Так, за 6 місяців цього року вдалося погасити 1,4 млн грн заборгованості. Тож 71 працівник нарешті отримав давно зароблені кошти. У залишку перебувають 113 виконавчих документів на суму 2 млн грн. І стягнути ці кошти - дуже складно, наголошує фахівець.

- На рахунках кошти у них відсутні, тому погашення заборгованості відбувається лише шляхом реалізації майна, - наголошує Андрій Хічій. – Я вас запевняю: щодо цих двох підприємств виконавці здійснили 100% роботи. Майно описане. Наприклад, щодо «Поділля-торф». Там на реалізації – техніка і торф-сирець. Звісно, техніка – здебільшого стара, але дві одиниці – ніхто не використовував. І ми дуже розраховуємо, що їх куплять. Якщо всі плани вдасться реалізувати, виручених грошей вистачить, аби розрахуватися з людьми повністю.

Андрій Хічій нагадав: з 2 квітня 2018 року в Україні стартувала кампанія зі стягнення заборгованості у зарплаті. Відтак фахівці створили регіональні штаби і мобільні виконавчі групи, а також у Мін'юсті оприлюднили антирейтинги підприємств-боржників. На них посилять тиск з метою захисту прав працівників, які роками не отримували зароблені кошти.

Окрім того Андрій Хічій ознайомив журналістів з основними статистичними показниками роботи територіальних органів ДВС Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області. Так, за 6 місяців поточного року в органах ДВС підлягало до виконання 52 тис документів на суму 1,8 млрд грн.

- Фактично виконали 7 779 проваджень, що становить 36,3% від завершених, - уточнює він. - У грошовому еквіваленті фактично виконали на суму 66,5 млн грн, або 30,6%, а за минулий період - 51 млн грн, або 11,4%. При цьому стягнули 4,9 млн грн виконавчого збору. За аналогічний період торік було 3,2 млн грн.

Андрій Хічій також розповів про таке – читайте ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео