Орест Сарматський

Виробництво солом’яних брикетів може окупитися за 2 роки (Агро-новини )

1102

Фермер Володимир Коваль з Тернопільщини придбав спеціальне обладнання та розпочав виготовлення паливних брикетів із соломи. За його словами, цей проект має окупитися для господарства за 2 роки.

Про це повідомляє tenews.org.ua.

На початку 90-х Володимир Коваль організував у фермерському господарстві у с. Васильківці перший в області цех з виробництва дизельного пального з ріпаку.

Днями фермер відкрив новий, із сучасним обладнанням та устаткуванням, цех з виробництва паливних брикетів із соломи. Вартість обладнання обійшлася у 2 млн. грн.

1101
1101

За добу планують виготовляти 20 т брикетів, за рік – 6 тис. т. З налагодженням постійних ринків збуту, крім потреб для свого господарства, вироблятимуть його на продаж організаціям та установам, населенню.

– Теплотворна властивість соломи, особливо олійних культур при спалюванні становить 4000-5000 ккал/кг. Отже, відходи можуть бути чудовою альтернативою дровам, вугіллю і дорогому природньому газу. Тонна паливних брикетів із соломи (вологість 6-8%) замінює до 4-6 куб. м дров, при вартості 2200-2500 гривень. А вага 1 куб. м дров від 350 до 450 кг при вологості до 20 %. Крім того їх треба привезти, розвантажити, порізати, поколоти, поскладати, а це значні додаткові грошові витрати не під силу селянину на бідну його пенсію чи скромні зарплати, – говорить Володимир Коваль.

За словами фермера, обладнання для виготовлення брикетів окупиться господарству за два роки. На 3 тис. га у господарстві вирощують зернові, тож сировина буде.

На Одещині утилізують непридатну радянську агрохімію

Згідно з програмою охорони довкілля в Одеській області утилізують накопичені за попередні десятиріччя заборонені або непридатні для подальшого використання хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР). Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

– Непридатні хімічні засоби захисту рослин, які ще з радянських часів в достатній кількості залишаються на території  Одеської області, сьогодні  є небезпечними для навколишнього середовища, питної води і людей, зокрема впливають на ситуацію з онкозахворюваннями. Це невикористані хімічні добрива, які зараз зберігаються у приміщеннях, що вже не відповідають нормам для зберігання такого типу речовин. Наразі йде підготовка документів для виділення державних коштів (за умови співфінансування з обласного бюджету у розмірі 10%) на реалізацію природоохоронних заходів щодо утилізації цих небезпечних хімічних речовин, – зазначив голова обласної ради Анатолій Урбанський.

На території області залишилося біля 552 т непридатних хімікатів, а враховуючи тару та забруднену від них землю – понад 1,6 тис. т. Ця агрохімія зберігається у складських приміщеннях (4 склади знаходяться у хорошому стані, 16 – у задовільному, 60 – у незадовільному).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео