Орест Сарматський

До осені овочі подорожчають на 10% – прогноз (Агро-новини)

1201 (Copy)

Влітку подорожчання овочів чекати не варто. Восени суттєвого підвищенні ціни також не буде.

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, передає «ГолосUA».

– Влітку не варто очікувати подорожчання овочів. Ми побачимо зниження цін, і починаючи з вересня варто чекати подорожчання овочів, але не такого сильного, як було минулого року. Зокрема у вересні-грудні борщовий набір подорожчає на 10%, – розповів Олексій Дорошенко.

За його словами, за рік морква подорожчала на 150-180%.

– Це говорить про те, що невдало склалася ринкова кон'єктура. При тому, що таке підвищення ціни відбулося за 1,5 місяці. У підсумку в Україні каструля борщу за рік подорожчала на 30%, – наголосив експерт.

За його словами, з овочів борщового набору ціна буде підвищуватися на картоплю та томати.

– До кінця року ціна на нього виросте на 10-15%. Ціна на томати буде плавно підвищуватися. У порівнянні з минулим роком ціна на помідори зросла на 50%, – розповів експерт.

Вирощування найменшої у світі картоплі може бути успішним бізнесом

Сімейна компанія «Little Potato Company» побудувала успішний бізнес з вирощування найменшої у світі картоплі. Нині канадські виробники вирощують унікальні запатентовані сорти картоплі розміром – від 19 до 41 мм, пише Superagronom.com.

Ще в 1996 році сім’я Якоба Вандерхопфа засіяла міні-картоплею менше 1 га поля. У 2000 році компанія придбала свій перший завод, обладнання на якому модернізували спеціально для переробки крихітної картоплі.

1202 (Copy)
1202 (Copy)

Спочатку сім’я канадського фермера зосередилась на вирощуванні запатентованої картоплі «Creamer». Наразі у портфоліо «Little Potato Company» налічується кілька різновидів картоплі («Baby Boomer», «Blushing Belle», «Something Blue», «Terrific Trio»), серед яких є й різнокольорова.

За словами фахівців компанії, для запуску нового сорту міні-картоплі необхідно близько 4-5 років. Виробники постійно інвестують в нові сорти і бренди продуктів. При цьому умови вирощування картоплі в Канаді – не найсприятливіші. Так, період вирощування на фермі – 60-70 днів.

Як пояснюють в компанії, «Little Potato Company» орієнтована виключно на ретельний відбір і вирощування запатентованих сортів картоплі найвищого класу. Зібраний врожай реалізується в Канаді, а також у торгових мережах «Safeway», «Walmart» і «Sam's Club» у США.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео