Суддя-спікер Господарського суду в Тернопільській області запевнив, що не завжди позитивні сторони кожної реформи можна побачити вже на старті

IMG_8096

З метою інформування громадян про перебіг судової реформи, Тернопільський обласний осередок Комітету виборців України розпочав серію просвітницьких заходів. До участі в них та до обговорення актуальної теми – реформування вітчизняного судочинства, залучають представників суддівського корпусу, громадських активістів та журналістів.

На початку засідання координатор освітніх та правових проектів ТОО КВУ Володимир Курило наголосив, що серію таких «прес-сніданків» організовано в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи», який реалізовується за сприяння Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Він також підкреслив, що значення започаткованої судової реформи важко переоцінити, адже  її ідея та завдання полягають в тому, щоб правосуддя здійснювали висококваліфіковані, чесні, добросовісні і незалежні судді, впроваджуючи найкращі світові практики у сфері своїх діяльності.

Відтак, на думку Володимира Курила, з метою  підвищення рівню довіри суспільства до судової системи та реформи, що запроваджується, важливо озброїти людей знаннями про її основні етапи. Саме таке завдання ставлять перед собою організатори інформаційних заходів.

На важливості донесення до громадян об’єктивної інформації про хід і суть судової реформи наголосив й присутній на зустрічі суддя-спікер Господарського суду в Тернопільській області Володимир Гевко.

Спілкуючись із журналістами, він поділився своїми думками щодо проведення кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді, яке відбувається в рамках судової реформи і є обов’язковим для всіх суддів місцевих та апеляційних судів країни.

- Цього тижня я здавав такий іспит і відчув, наскільки це не проста справа.  Але справа потрібна, для того, щоб підтвердити свої знання та вміння працювати із нормативно-правовою базою, приймати вмотивовані рішення, зрештою -  перевірити себе на стресостійкість, продемонструвати вміння працювати із сучасною оргтехнікою, адже йдемо до запровадження електронного судочинства, - каже Володимир Гевко.

IMG_8085
IMG_8085

Суддя-спікер зізнався, що підготовка до такого іспиту стала додатковим чинником та стимулом і в професійній підготовці.

- Коли працюєш спеціалізовано, то рідко згадуєш про інші нормативно-правові акти. А участь в іспиті дала можливість їх пригадати. Зрештою -  змобілізувати себе, щоб у незвичних умовах, зосередившись, вклавшись у визначений відрізок часу, проаналізувати запропоновану кваліфікаційною комісією  ситуацію та прийняти обґрунтоване рішення. Це цікаво і позитивно, - вважає пан Гевко.

Він підкреслив, що такий іспит є частиною реформи і спробою, через перевірку на профпридатність та доброчесність, сформувати якісний склад суддівського корпусу.

Водночас він закликав розвіювати міф про те, що судді, нібито, не бажають проходити такий іспит.

Говорячи про сучасні реалії, в яких доводиться працювати суддям, суддя-спікер господарського суду в Тернопільській області Володимир Гевко торкнувся теми кадрового забезпечення: «По тій причині що багато суддів пішло у відставку чи звільнилося, у нас з’явилося суди, де є доволі мало суддів, які можуть, фактично, здійснювати правосуддя. Плюс – багато суддів п’ятирічок, у яких закінчився термін повноважень. Тобто - вони продовжують бути суддями, проте правосуддя вчиняти не можуть. І тоді навантаження переходить на суддю колегу, який має повноваження чи обраний безстроково. Навантаження росте. Суддів меншає».

Володимир Гевко переконаний, що з часом це внормується, бо не завжди позитивні сторони кожної реформи, можна побачити вже на старті.

Торкнувся доповідач й питання розвитку суддівського самоврядування, яке, він вважає, є запорукою незалежності суддів та сприятиме належній організації роботи судової системи.

Зокрема він повідомив, що на Тернопільщині створено постійно діючу робочу групу з питань розвитку суддівського самоврядування, до складу якої увійшов і він.

Такі робочі групи діятимуть з метою розвитку суддівського самоврядування в областях, залучення суддів до виконання рішень з’їзду суддів та роботи Ради суддів України.

Їх завданням є підвищення авторитету судової влади та стандартів правосуддя, налагодження взаємодії між суддівськими колективами, Радою суддів, громадськими організаціями, адвокатурою та прокуратурою, регіональними ЗМІ.

Саме на важливості такої співпраці між судовими інституціями та засобами масової інформації і наголосив суддя-спікер господарського суду в Тернопільській області Володимир Гевко, задекларувавши бажання розвивати її і поглиблювати, задля забезпечення прозорості роботи судових установ, подолання існуючих міфів та донесення до громадян актуальної й об’єктивної інформації  про перебіг судової реформи.

Вибір читачів за тиждень

Відео