Оксана Бучко

Канадієць показав тернополянам, що має робити на уроках сучасний вчитель (фото, відео)

IMG_20180712_223240

Знайти у лісі мільйон доларів, прийти на інтерв’ю роботи своєї мрії чи просто розповісти анекдот – з такими завданнями мають впоратись учні на уроках іноземної мови.  Це радить вчитель з Канади Тарас Малюжинський, який вкотре приїздить у Тернопіль безкоштовно навчати усіх охочих англійської мови. Він народився в Канаді, та вважає себе українцем.

– Мій батько народився в Кременці, мама – в Козові, – розповідає пан Тарас. – Я змалечку говорив української мовою. Вважаю своїм обов’язком допомагати землякам. Притримуюсь філософії Івана Огієнка, яка полягає у служінні Богу і людям. Хтось їде з Канади допомогти військовим в лікарні. Я можу поділитись знаннями як вчитель. Намагаюсь принести позитив і допомогти вивчити англійську. А в той же час згадую Шевченківські слова: «І чужому научайтесь, свого не цурайтесь». Я підтримую те, щоб українці їхали, вчились, набирались досвіду. Але повертались і відбудовували свою країну.

5
5

Тарас Малюжинський радить українським вчителям змінювати підходи до викладання. А також переходити на інше ставлення до дітей. Про це детальніше він буде говорити в Києві під час запланованих на лютий 2019 року двотижневих навчань.

– Потрібно шанувати дітей, – каже канадієць. – А також не боятись співати з ними, малювати для них, розказувати анекдоти. Читання і виконання вправ зі сторінки на сторінку для учнів не працює. Це неправильне відношення до науки.

6
6

IMG_20180712_220837
IMG_20180712_220837

Практичний приклад фрагменту уроку пан Тарас продемонстрував під час англомовного клубу в «Бункермузі». Він поділив учасників на групи і запропонував на певну тему скласти гумористичну історію. Один з учасників групи зачитував текст, інші показували подію за допомогою жестів. Таку активність він запропонував використовувати і на уроках.

 Нагадаємо, 13 липня Тарас Малюжинський також влаштував у Тернополі День Канади. Він розповів про підтримку позиції України з боку цієї країни.

– Канада одна з перших країн визнала Україну самостійною, – додає він. – Сприйняття сьогоднішніх подій у нас теж доволі тверезе. Два тижні тому наш посол Безан запропонував назвати Путіна воєнним криміналом. Ми у свою чергу доносимо інформацію іншим. Я особисто під час уроків не пропускаю нагоди максимально пояснити учням ситуацію, яка склалась в Україні.

На даний час пан Тарас викладає у селі Заздрість на Тернопільщині, де його роботу поблагословив Блаженніший Митрополит Святослав. Учні зустріли канадійця з короваями. Після уроку Тарас Малюжинський відзначив їхню неабияку працьовитість.

1
1

2
2

3
3

Фото автора і з архіву Тараса Малюжинського, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео