Оксана Бучко

На Тернопільщині можна грати за допомогою рухів пальців рук (фото, відео)

Інструмент без струн і клавіш доступний для тернополян в інтерактивному музеї «Камертон» в селі Ішків (Козівський район). Це терменвокс, на якому власник Петро Катола може зіграти музичні твори за допомогою рухів рук. Поруч з цим інструментом ще понад 200 інших з різних країн - від США до Індії. Зіграють у музеї і на побутових трубах, які власник зумів облаштувати для відтворення музики.

- Я музикант, мої брати і батько – теж музиканти, - розповів Петро Катола. - Тож у нас було в колекції декілька старих інструментів. Ними ми прикрасили стіни кафе, яке було раніше замість музею. А згодом вирішили розширити колекцію. Інструменти передають зі всього світу. А також їх віддають музиканти з Тернополя та області. От до прикладу, в одного музиканта після смерті інструмент побився. Його передали до нашої колекції.

Тож у колекції музею священний інструмент з Індії – драмриданга, інструмент аргентинського танго – бандонеон, індійський інструмент з гарбуза – тампурі, музичний духовий інструмент аборигенів Австралії – діджеріду та багато інших. На них грають композиції Петро Катола з дочкою Оленою та сином Олексієм. А також для гостей проводять екскурсію, під час якої розказують історію кожного з інструментів.

- Під час екскурсій ми також розповідаємо про музичне життя села в давнину, - додає дружина власника Антоніна. – У нас є кімната з фото відомих гуртів Ішкова. Також є документи з інформацією про перші музичні гуртки при «Просвіті». Ці всі знахідки датуються початком 20 століття.

Надалі у музеї планують проводити табори для дітей, під час яких навчатимуть гри на інструментах. Також у музеї можна відсвяткувати дитячі дні народження. Для цього після екскурсії можна розміститись у спеціальній кімнаті для обіду або ж на вулиці біля мангалу.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«167075,167076,167077,167078,167079,167080,167081,167082»]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео