Оксана Бучко

Три версії трагедії на Рівненському полігоні (відео)

stezhky_vijny

До проведення тактичних навчань на Рівненському полігоні долучались і тернопільські військові. На щастя, під час вибуху міномету «Молот» вони не постраждали. Що ж спричинило трагедію, яка забрала три життя військовослужбовців з інших регіонів, йдеться у програмі військових розслідувань «Стежками війни» на телеканалі ZIK.

Розглядають три версії причин вибуху: порушення техніки безпеки, старі і ненадійні міни та неякісні стволи мінометів.

Про порушення техніки безпеки заявляв головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Він наголошує, що очевидно, міномети працювали без запобіжників. Адже запобіжник у мінометі «Молот» не дозволяє закинути другу міну, аж поки перша не вистрілила, наголошують експерти. Також не на камеру військові розповіли, що коли ці запобіжники ламалися в бойових умовах - їх просто знімали й стріляли далі.

Щодо другої версії, до міномета «Молот» використовують міни, якими стріляли ще з радянських мінометів «Саня». Нові 120-міліметрові міни, за словами експертів, в Україні не виробляють.

Третю причину вбачають у неякісних стволах мінометів. Їх виготовляли у 2015-2016 роках на Старокраматорському машинобудівному заводі. Походження сталі та технології приховують, прикриваючись «грифом таємності», зазначає військовий експерт Олег Жданов.

Причини вибуху 6 липня розслідує військова прокуратура, про що «Терен» писав ТУТ. Такий же міномет «Молот» підірвали на тому ж полігоні 11 липня – задля точного відтворення подій.

До слова, міномет «Молот» вибухає вже не вперше. Два випадки були у 2016 році.

Фото ZIK

Вибір читачів за тиждень

Відео