На Тернопільщині зафіксували більше 100 випадків захворювання на кір

4

Згідно з інформацією Тернопільського обласного лабораторного центру, від початку липня більше 100 жителів Тернопільщини захворіли на кір. 

Вберегти від цієї важкої, але найбільш заразної хвороби – реально. Варто лише вакцинуватися; дві вакцини, які вводять дітям (у 12 місяців та 6 років) дають організму нечутливість до захворювання. У МОЗ запевняють, що безпечних та якісних вакцин проти кору у країні достатньо. Вони є безкоштовними для дітей та містяться як у державних, так і приватних медзакладах.

Як раніше повідомляв «Терен», в Україні безкоштовну вакцинацію можуть отримати і дорослі. Крім того, вони можуть звернутися до приватних клінік, проте там за це потрібно буде заплатити.

Небезпечний кір для дорослих та дітей, адже захворювання проходить важко, кажуть у Міністерстві охорони здоров’я. Інкубаційний період (до проявів перших симптомів кору) може тривати від 6 до 21 днів. Перші прояви схожі на звичайну застуду: нежить, висока температура, головний біль, сухий кашель, запалення слизової оболонки очей. Цей стан може супроводжуватися запаленням лімфовузлів, проносом та блювотою. На 4-5 день з’являються висипи на тілі, які починаються з голови. Найнебезпечнішим є укладення, які несе за собою хвороба: пневмонія, запалення середнього вуха, запалення мозку та інші серйозні захворювання.

Пам’ятайте, лікування кору направлене на запобігання ускладненням і полегшення стану хворого. Оскільки ліків, які діють на сам вірус – не існує. Кір небезпечний і тим, що може привести до інвалідності і навіть смерті. Тому звертайтеся до лікаря при перших ознаках хвороби. Та вирішуючи займатися самолікуванням, не забувайте, що кір передається повітряно-крапельним шляхом та дуже небезпечний для вашого здоров’я і для тих, хто не вакцинувався проти цього захворювання.

Довідка: Кір – інфекційна хвороба, характерна автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою плям на оболонці ротової порожнини і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео