На Тернопільщині збереглася криниця, у якій Богдан Хмельницький побачив поразку під Берестечком (фоторепортаж)

Безліч загадкових історичних місць на Тернопільщині й досі хвилюють уяву істориків-дослідників та мандрівників. Одне з таких – каплиця Богдана Хмельницького, розташована всього за 2,5 км від Кременця. Надійно схована у густому лісі, разом з тим розташована недалеко від центральної дороги. Від райцентру пішки туди можна дістатися всього за півгодини.

Окрім самої каплиці у цьому місці знайдете неглибоку криницю з чистою питною водою, столик та лавочки, де можна перекусити. Територія доглянута та чиста.

каплиця 3
каплиця 3

Кажуть, що зібрані там лікарські трави мають особливу лікувальну силу.

За легендою, влітку 1651 року козаки Богдана Хмельницького освятили біля неї бойові знамена і зброю перед Берестецьким боєм. Після бою, на зворотному шляху, поховали біля каплиці важко поранених товаришів, про що досі нагадують старі козацькі могили.

Були вони не тільки біля каплиці, а й вище, у лісі. У червні на храмове свято, після святкової літургії у храмі, здійснюється урочистий хід до Богданової каплиці.

каплиця5
каплиця5

За переказами, орієнтовно у 900-х роках на цій горі стояв напівзруйнований монастир. У 1651 році на руїни звернув увагу Богдан Хмельницький і дістався до цього місця. Коли гетьман нагнувся над криницею, щоб напитися води, у віддзеркаленій поверхні він нібито побачив картину своєї поразки під Берестечком. Очевидно, другий раз у Підлісці Хмельницький не вступав – він був затриманий татарським ханом, а ось козаки, котрі залишилися живими, завернули до каплички, щоб поховати своїх побратимів.

Згадка про давню каплицю зафіксована у церковних хроніках ще середини ХVІІ століття.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«168163,168162,168161»]

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео