Сьогодні ті, хто «пірнає з небес», святкують професійне свято

rekord__pixabay_com_skeeze__650x410

Всі, хто причетний до парашутного спорту, відзначають своє свято – День парашутиста.

Перші відомості про виконання стрибка з парашутом в Україні датовані 13 червня 1917 р., коли повітроплавець російської армії поручик Нарбут у добровільному порядку виконав перший стрибок з парашутом з літака. Цей перший добровільний в російській армії стрибок був виконаний у Київській військовій школі спостерігачів з повітроплавальним парашутом автоматичної дії системи Жюкмеса, підвішеної під гондолою літака-біплана «Вуазен».

Початок масового парашутизму в Україні пов'язаний з появою низки аероклубів у 1931 році, в яких, окрім підготовки льотчиків, готувались і парашутисти, без яких неможливо було налагодити парашутно-рятувальну службу а ні в Військо-повітряних силах, а ні в аероклубах ТСОАВІАХІМу.

Шлях українського парашутизму від початкового 1931 року по сьогодні знаменний 469 рекордами світу, які встановили 114 спортсменів-парашутистів, здобуттям титулів «Абсолютний чемпіон світу» Федчишиним Іваном Антоновичем, Островським Петром Францийовичем, Ткаченком Євгеном Васильовичем, Закорецькою Валентиною Миколаївною, Сурабком Григорієм Миколайовичем, Тьорлом Ігорем Ананійовичем, Коричевою Ларисою Олексіївною, Зінченко Людмилою Романівною, чисельними перемогами інших наших співвітчизників на змаганнях світового рівня.

Достатньо динамічно в останні роки в Україні почала розвиватись нова дисципліна парашутного спорту – парашутне купольне пілотування, котре включене до програми Всесвітніх ігор 2013 р. Прогресуючі результати українських «пілотажників» дають надії на гідне місце наших земляків серед кращих спортсменів світу в цій дисципліні.

«Терен» приєднується до привітань усіх аматорів та професіоналів парашутного спорту зі святом та бажає яскравих стрибків, підкорення нових спортивних висот, і, звичайно, м'яких приземлень!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео