За 1000 кв. м забрудненого ставу в Тернополі – штраф 11 гривень

20110226_1064319170-600x412

Саме стільки за своєю особливою методикою нарахувала Державна екологічна інспекція у Тернопільській області після того, як фахівці інспекції обстежили ділянку та встановили, що відходами нафтопродуктів було забруднено воду Тернопільського ставу в районі пляжу «Циганка» площею 1000 квадратних метрів.

Ференц 11 грн
Ференц 11 грн

Спеціально створеною комісією з числа фахівців управління житлово-комунального господарства проведено обстеження тернопільської водойми на предмет забруднення нафтопродуктами. Під час обстеження комісією території на підприємстві, чиї стоки ймовірно можуть бути виведені у став, та оглянувши усі колодязі, каналізаційно-насосні станції та очисні споруди, фахівці помітили ймовірність, що забруднення йде саме від ремдепо «Укрзалізниця».

Сьогодні ж при спробі залучити до розслідування правоохоронні органи, фахівці, які витратили чимало часу та зусиль, щоб вийти на слід недобросовісних підприємств, зіткнулися з абсурдною ситуацією. У нацполіції відмовляються надавати слідчого для розслідування справи, збиток у якій складає 11 гривень. А, оскільки за пошук ніхто не береться, то навіть виявити, яке саме підприємство завдало збиток і має сплатити штраф, є неможливо.

– Поліція не може розслідувати цю справу, бо при такій сумі штрафу вони і не повинні реагувати, – розповідає Владислав Стемковський. – Але дивує відсутність реагування від державного органу, який повинен відслідковувати порушення екологічного законодавства та притягувати винних до адміністративної відповідальності. Якщо керуватися цим листом, де розмір встановлених збитків становить 11 гривень, то проблеми взагалі не існує, і те, що в став потрапляють десятки кілограмів нафтопродуктів – це нормально. Одна рибина у ставі вартує більше, аніж 11 гривень, а скільки їх гине щоденно через тих, хто зливає відходи нафтопродуктів у водойму? Це абсурдна ситуація, яку ми не маємо наміру залишати напризволяще. Мною вже написані відповідні звернення до Міністра екології та природних ресурсів України та голови обласної адміністрації. Очікуємо на належне реагування та адекватні дії у виявленні зловмисників, а також на притягнення їх до максимальної відповідальності за систематичне забруднення ставу.

До слова, як повідомили в Державній екологічній інспекції у Тернопільській області, вони не можуть здійснювати перевірку підприємств, коли до них звертається орган державної влади. Відтак, сьогодні міський голова Тернополя Сергій Надал також написав звернення до екоінспекції від свого імені, як від фізичної особи, з проханням вжити невідкладних заходів щодо пошуку джерела забруднення та притягнути винних до відповідальності.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео