Тернополянам розповіли, як уникнути небезпечного захворювання

гепатит

День Всесвітньої боротьби з гепатитом відзначають 28 липня. Оскільки саме гепатит є одним із найпоширеніших захворювань, у 2010 р. На сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я прийняли рішення про запровадження Дня боротьби із гепатитом.

Як відомо, гепатит – це вірусна інфекція. Існує декілька типів вірусів гепатиту (A, B, C, D, Е, ТТ, SEN тощо), потенційні можливості яких становлять загрозу виникнення епідемій. Проте на сьогодні вірусний гепатит – виліковний. Для цього в Україні розроблені відповідні програми лікування, повідомляють в Тернопільському обласному лабораторному центрі.

Джерелом збудника інфекцій вірусних гепатитів є хвора людина. Гепатит А та Е може виникнути від забруднених вірусом харчові продукти та воду. У той час гепатит В, С та D – передаються статевим шляхом, від матері до дитини; при проведенні різноманітних медичних маніпуляцій, проколюванні вух, татуюванні, переливанні крові та її продуктів, використанні спільних із хворим зубних щіток, пристроїв для гоління, рушники тощо. Тяжкий та тривалий клінічний перебіг захворювання призводить до переходу в хронічну форму з подальшою інвалідизацією, розвитком цирозу і раку печінки, смертності.

Так, лише за останніх пів року в Тернопільській області  зареєстровано 6 випадків гострого вірусного гепатиту В та 4 випадки гострого вірусного гепатиту С.

В Тернопільському лабораторному центрі розповіли, як уникнути зараження вірусом гепатиту А та Е:

  • Для пиття вживати лише воду перевіреної якості.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід необхідно добре промити їх питною водою.
  • Обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету; не користуватися загальним рушником, посудом тощо.

Що необхідно знати, щоб уберегтися від зараження вірусним гепатитом В, С:

  • Не користуватися чужими і не дозволяти іншим користуватись своїми особистими предметами гігієни.
  • Не вживати наркотики, адже є постійна загроза інфікування вірусними гепатитами В, С та ВІЛ-інфекцією/СНІДом (при використанні шприців декількома особами, голками, посудом та іншими засобами).
  • При наявності статевих зв’язків більш ніж із одним  партнером, необхідно користуватись латексними презервативами при кожному статевому контакті (так як сперма є однією із небезпечних біологічних рідин).
  • Перед тим, як зробити татуювання чи пірсинг, переконатись, що працівник, який робить дані процедури, використовує одноразовий інструментарій.
  • Одним із найефективніших профілактичних заходів є імунізація проти гепатиту В.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео