Орест Сарматський

Ціна натурального сиру має становити 160 грн/кг, — експерт (Агро-новини)

2901 (Copy)

За вартості молочної сировини 7,5 грн/л, рентабельності виробництва 10% з урахуванням надбавки торгових мереж від 18 до 25 %, ціна повинна становити близько 160 грн/кг. Про це на сторінці у Facebook повідомив співвласник групи «Молочний альянс» Олександр Деркач. 

За словами Деркача, 80 % сирів, які виробляються сьогодні в Україні, — це варіації напівтвердого сичужного «російського» сиру. Дозрівають ці сири від місяця до двох і мають жирність 35-50%.

Іноді в них додають щось для смаку: пряжене молоко, зелень, горіхи чи щось іще. Всі вони повинні вироблятися з натурального молока і містити винятково натуральний молочний жир.

 Але деякі виробники замінюють молочні жири рослинними. Це не забороняється нашим законодавством, але в такому випадку товар повинен називатися «сирним продуктом» і це повинно однозначно вказуватися на упаковці.

Олександр Деркач нагадує також, як зовнішній вигляд продукту допоможе визначити ступінь зрілості сиру.

«За білою, добре помітною смужкою сантиметра півтора шириною по краю головки. Зазвичай на ній іще й немає дірочок. Сировари називають її «телевізором». Якщо ви її бачите, це тривожна ознака. Бо означає, що сир не встиг дозріти на заводі та збирається це зробити у вас в шлунку. З’ївши такий сир, ви не отруїтися, але смак і відчуття будуть не ті», — зазначає Деркач.

Україна потрапила в трійку світових лідерів з експорту м'яса птиці до ЄС

За 5 місяців поточного року Україна експортувала 50,1 тис. тонн м'яса птиці в країни ЄС. Про це свідчить статистична звітність Європейської комісії.

Нагадаємо, кількість сільгосппідприємств, які вирощують птицю, зросла більш ніж удвічі.

Таким чином, Україна посіла третє місце в світі з експорту м'яса птиці в ЄС. Водночас, лише за рік Україні вдалося збільшити показники експорту курятини в країни ЄС на 90%.

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Випереджають Україну в списку найбільших експортерів м'яса птиці в країни ЄС Таїланд і Бразилія. З початку року країни експортували 123 тис. тонн і 110 тис. тонн м'яса птиці в ЄС.

При цьому, зростання експорту таїландської курятини в ЄС становило 13,2%, бразильської — впало на 41,9%.

Вибір читачів за тиждень

Відео