Які небезпечні інфекцій «навідали» Тернопільщину протягом місяця?

1

За липень Тернопільський лабораторний центр зафіксував чимало небезпечних захворювань, на які хворіли жителі області протягом місяця. Багато з них мали великі показники, тобто понад 100 хворих. Проте деякі з недуг, на щастя, показують невеликі цифри захворюваності серед краян.

Та все ж вони несуть велику небезпеку для здоров’я людини.Часто такі захворювання зустрічаються саме влітку. Адже через спеку псуються продукти, а також є ризик заразитися різними інфекціями через  тварин, воду, пісок та ґрунт.

Однією з небезпечних та смертельних інфекцій, яка була зафіксована Тернопільським обласним лабораторним центром, – ботулізм (1 випадок). Також було зафіксовано одне отруєння грибами (та зазначено дві підозри на отруєння ними).

Крім того, фіксували і спалахи інфекцій, якими людина може заразитися з продуктів харчування (овочі, фрукти, ягоди), питної води та недотримання правил гігієни. Це – лямбліоз (1 випадок): паразит впливає на шлунково-кишковий тракт; аскаридоз (13 випадків): паразит «поселяється» у тонкому кишечнику людини.

Фіксували і хвороби, збудники яких переносять і дикі, і домашні тварини: щурі, миші, пацюки, коти, собаки, велика (дрібна) рогата худоба. Це – лептоспіроз (5 випадків). Паразит уражає нирки, печінку, серцево-судинну та нервову системи; захворювання супроводжується гарячкою та загальною інтоксикацією.

Від домашніх тварин можна «отримати» заразне шкіряне захворювання – коросту (зафіксовано 10 випадків). Небезпекою хвороби є те, що заразитися може будь-хто. Для цього потрібен лише контакт «шкіра-шкіра».

Ще одна хвороба, яка часто зустрічається у дітей і була зафіксована у 5 випадках по Тернопільщині – мікроспорія. У народі її називають «стригучий лишай», бо уражає хвороба волосся та шкіру. Є два види зараження хворобою: можна заразитися від людини (хворіють на цей вид мікроспорії лише люди) та може відбутися зараження грибком від тварин (коти, собаки).

Ще на Тернопільщині зафіксували 5 випадків скарлатини – інфекційного захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, впливає на мигдалики та носоглотку. Під час захворювання спостерігається інтоксикація, гнійне ураження мигдаликів ротоглотки та висип на тілі. Ускладнення від хвороби тяжкі, адже є токсичними і мають подальший вплив на серце та нирки.

Для уникнення захворювань не контактуйте з незнайомими вам тваринами, а домашніх улюбленців краще перевіряти на наявність хвороби; мийте продукти харчування перед вживанням. А після спостереження у себе симптомів хвороб, звертайтеся до лікаря, аби вберегти своє здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео