Вже відомо, якою може бути доля Почаївської лаври після Томосу

630_360_1532595172-9540 (Copy)

Києво-Печерська лавра та Почаївська лавра є власністю Української держави, наразі переданою в користування українській церкві Московського патріархату, однак після створення в Україні єдиної помісної церкви вони мають бути передані їй.

Про це заявив в інтерв’ю «Прямому» предстоятель УПЦ КП патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, повідомляє Укрінформ.

– Справа в тому, що ніякої власності Московський патріархат в Україні не має. Власність церкви в Україні є власністю української церкви. Ось взяти, наприклад, Києво-Печерську лавру, Почаївську лавру – чия це власність? Власність української держави. І держава передала свою власність в користування українській церкві Московського патріархату. Але коли буде тут українська церква визнана, то Лавра – і одна, і друга – будуть передані українській церкві. Бо це є українська святиня, – сказав він.

Предстоятель УПЦ КП наголосив, що ні Росія, ні Московський патріархат ніякого стосунку до цих святинь не мають.

– А ті парафії, які побудували і свої храми за свій кошт, то це є власність цих парафій, а не Росії. Тому Росія тут своєї власності церковної не має, – додав предстоятель УПЦ КП патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео