Тернополянам на замітку: які вуглеводи можна їсти

vuglevodu-770x470

Минулої п’ятниці, 31 липня, «Терен» розповідав про білки. Чому їх варто їсти та в якій кількості. Сьогодні, 3 серпня, мова піде про вуглеводи. Тернополяни дізнаються чим відрізняють корисні та шкідливі вуглеводи.

Отож, вуглеводи – головні постачальники енергії для нашого організму. Ці сполуки потрібні нам, щоб нормально функціонувала нервова система, вистачало сил на всі справи, організм працював правильно.

Шкідливі вуглеводи – моносахариди і дисахариди, які швидко переробляються і надходять у кров. Звичайно, мозок відразу підживлюється глюкозою. Але справа в тому, що як швидко вони надходять, так швидко і йдуть. І організм знову залишається голодним, пише жіночий журнал «Вона».

Це рафіновані з’єднання, вони несуть багато непотрібних калорій, і при цьому призводять до спаданням необхідних поживних речовин. До них відносяться фруктоза, сахароза, лактоза, глюкоза, мальтоза, галактоза. До шкідливих вуглеводів належать шоколад, печиво, цукерки, тістечка, борошняні вироби та інші солодощі.

Корисні вуглеводи – складові речовини, полісахариди, рафіновані з’єднання. Перетворення їх на прості цукру відбувається дуже повільно, тому організм довгий час отримує енергію. До них відносяться пектини (як в яблучній шкірці), крохмалисті соки (як картопляний сік), глікоген (зразок желатину, мармеладу), клітковина (макуха насіння або качан капусти). При їхньому переварюванні не відбувається шкідливого стрибка цукру в крові. Окрім того, вони сприяють підтримці органів ШКТ в нормально стані;  виведенню поганого холестерину з організму; боротьбі з пухлинами, а також вони підтримують імунітет; живлять енергією печінку, серце, мозок. До корисних вуглеводів належать каші, овочі та фрукти, сухофрукти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео