Тернополянам радять вакцинуватись, аби уникнути небезпечної хвороби

дифтерія

Лікарі застерігають, що українцям, а зокрема і тернополянам, загрожує новий спалах епідемії дифтерії. Для того, аби уникнути надскладної ситуації спеціалісти закликають вакцинуватись, адже це єдиний метод захисту від хвороби.

Лікарі розповідають, що спалахи дифтерії повторюються кожні 15-25 років, а а востаннє в Україні таке було на початку 90-х років, тоді у період з 1991 по 1996 роки від хвороби померло 1200 осіб (700 з них — діти).

—  Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини. Перші симптоми захворювання нагадують звичайне ГРВІ або ангіну. Зокрема, підвищується температура тіла, з'являється нежить, кашель, біль у горлі, набряк мигдаликів та гортані. Хворому стає важко дихати (бракує повітря), змінюється голос.  Збудник дифтерії продукує токсин, через який на гортані, горлі та мигдалинах та інших органах утворюється біла плівка.  Інкубаційний період  може становити до 14 днів. Хвороба може спровокувати міокардит (коли ураження зазнає серцевий м'яз), неврит, летальні наслідки, - розповідає лікарка-епідеміологиня обласного лабораторного центру МОЗУ Світлана Зяткевич пише «Експрес».

Найкращим рішенням, аби уникнути захворювання, стала вакцинація.

Щеплення проти дифтерії проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців, потім —  у 6 років, 16, а далі ревакцинацію слід робити через кожні 10 років, - зазначає головна позаштатна лікар-інфекціоніст Наталія Тiмко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео