Віра Олександрович

Жартувати не варто: на Тернопільщині назвали типові помилки підприємців

Помилка

Під час перевірок підприємців і самозайнятих осіб на Тернопільщині податківці виявляють чимало порушень. Втім, серед них є типові. Із таким переліком нас ознайомили у Відділі організації роботи Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області. 

Під №1 традиційно йде – «несвоєчасне перераховування до бюджету податку на доходи фізичних осіб». Уточнювати цей нюанс – зайве.

Наступний пункт, №2 – «декларування не в повному обсязі доходів від здійснення підприємницької діяльності». Річ у тім, що аналіз відомостей інформаційного фонду державного реєстру фізичних осіб про суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого із них податку (за окремими ознаками доходу) свідчить про наявність численних випадків отримання платниками податків-фізичними особами доходів у особливо великих розмірах. При цьому такі доходи зазвичай ніхто не декларує у повному обсязі, а тому із них не сплачують до бюджету належні суми податкових платежів.

За підсумками проведених у 2016-2018 роках документальних планових перевірок самозайнятих осіб, у яких встановили розбіжності між самостійно задекларованими та фактично отриманими від податкових агентів доходами від здійснення підприємницької діяльності, виявили недоплату до бюджету податкових платежів у розмірі 283 млн грн.

Порушення №3 – «мінімізація доходів за рахунок безпідставних витрат». Під час проведення контрольно-перевірочних заходів у межах планових перевірок співробітники підрозділів податків і зборів із фізичних осіб територіальних органів ДФС встановлюють факти безпідставного зменшення фізичними особами-підприємцями розміру оподатковуваного доходу за рахунок витрат, які не пов’язані із отриманням доходу.

Так, наприклад, фізособа-підприємець до складу витрат, які зменшують базу оподатковуваного доходу, включила оплату логістичних послуг за продукцію, що не була власністю такого підприємця. На підставі пред’явлених у ході перевірок документів (договори, акти виконаних робіт, розрахункові документи) вдалося з’ясувати, що на момент надання підприємством логістичних послуг фізичній особі-підприємцю фактично товар, щодо якого надавали такі послуги, вже перебував у власності того ж підприємства. Тобто виконавця логістичних послуг, що водночас є покупцем такої продукції.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Податкове правопорушення - це протиправне діяння (дія чи бездіяльність), що виражається у невиконанні або неналежному виконанні платниками податків фінансових обов'язків перед бюджетом, державними цільовими фондами або в порушенні органом (посадовою особою) державної податкової служби прав і законних інтересів платників податків, за яке встановлено юридичну відповідальність. За таке можуть призначити штрафні санкції або пеню.

Вибір читачів за тиждень

Відео