Тернополянкам розкрили секрети грудного вигодовування (інтерв'ю)

Сьогодні, 6 серпня, в одній з ресторацій Тернополя відбулась зустріч–лекція, присвячена Міжнародному тижню грудного вигодовування. Засновниця онлайн-школи «Стукіт серця» Лілія Гавриляк відповіла на усі запитання та надала потрібні рекомендації для новоспечених та майбутніх матусь Файного міста.

DSC_9042 (Copy)
DSC_9042 (Copy)

Які позитивні сторони грудного вигодовування? Чи є протипоказання і негативний вплив?

– По-перше, для мами грудне вигодовування є гормонально правильним. В жінки після пологів виробляється молоко, а значить так має бути. Звичайно, є матері, які не  можуть годувати грудьми. Це близько 3 %, в яких є гормональні порушення. Є тип жінок, в яких недорозвинута молочна залоза, вони годують частково змішано або ж не можуть годувати взагалі. Кожна молода мама має себе налаштовувати на те, що вона туди не входить. Якщо вона погодувала місяць і все нормально, значить може годувати і два-три роки. Не може бути такого, що гарно годувала і дитина набирала вагу, а потім раз, і молоко не підходить для її дитини. Є протипоказанн для дітей, в яких по аналізам визначають як потрібно годувати малюка.

Що ж можна їсти молодій мамі в період вигодовування дитини грудьми?

– Можна їсти все те, що жінка звикла їсти до вагітності. Дієт під час грудного вигодовування я не рекомендую дотримуватись. Для дитини є нормальним, що молоко має різний смак, бо вон це все пробувала ще будучи в животику. Головне – комфорт! Щоб не було стресом для жінки, що їй нічого не можна. Можна їсти всю здорову їжу. Але жінка не повинна їсти все, що душа забажає, коли вона багато собі всього дозволяє, то проблеми можуть бути у дитини з животиком, кишечником, виникатимуть алергічні реакції. Я б радила обмежити себе в вживанні молочних продуктів, бо молоко є дуже сильним алергеном. В багатьох людей є непереносимість білка коров’ячого молока. Якщо вона дуже хоче – то нехай їсть, але в той ж час спостерігає за здоров’ям своєї дитини. Якщо ж жінка не любить, а їсть бо «так треба» то нехай краще взагалі не їсть. Також клейковина викликає алергічну реакцію, це дерматити, які бувають на грудному вигодовуванні, суха шкіра та почервоніння. Це означає що йде непереносимість клейковини, потрібно не плутати з целіакією, просто кишечник подразнюється через вживання клейковини і пропускає наверх через шкіру всі висипки. А фрукти і овочі ми їмо з першого дня, якщо ви їли сирі фрукти овочі то не забираємо і варимо, а вживаємо як і раніше.

DSC_9048 (Copy)
DSC_9048 (Copy)

Як довго варто годувати грудьми? Чи є якась золота середина, щоб це не нашкодило самій дитинці та мамі.

– Всесвітня організація здоров’я рекомендує вигодовувати дитину грудним молоком до двох років, тому ті лікарі, ще «старої закалки», які говорять, що в рік молоко стає некорисним і пустим, це все не так, молоко і в рік, і в два, і в три буде підтримувати імунітет дитини, тому що в ньому присутні імуноглобуліни, і молоко за рік стає жирнішим в 2-3 раза. Треба годувати стільки, скільки буде комфортно і мамі, і дитині, хтось в 3 відлучає, хтось до самовідлучення . В 3 роки дитина засне з грудьми за 5 хвили , а без грудей за півгодини. Жінка не має хвилюватись, що там радять лікарі, мама, сусіди, якщо вона вважає що ще не пора, значить вона продовжує годувати. Якщо вона втомилась від цього, то потрібно відлучати потрошки, плавно.

Що робити, якщо є забагато молока?

– Є жінки, які схильні до гіперлоктації, в них трішки підвищений рівень пролактину (молоко витікає, дискомфортно, груди розриваються). Тоді потрібно протягом трьох годин давати тільки праву грудь і наступні три години тільки ліву. Молока тоді стає менше. Ще допомагає холод знизити рівень молока. При прикладанні чогось холодного, судинки звузяться і, відповідно, молоко прийде пізніше. Також такі трави як м’ята і шавлія пригнічують лактацію.

DSC_9046 (Copy)
DSC_9046 (Copy)

Розвійте міф про болісне вигодовування грудьми. Що робити жінкам, які чекають на дитинку і бояться годувати грудьми, бо вірять, що це боляче?

– Якщо прикладання правильне, то немає нічого боліти. В перший період може від незвички, але якщо дитина правильно захоплює, якщо сосок знаходиться глибоко під піднебінням, малюк має працювати язичком там, де ореола, тобто не має нічого боліти, не повинно бути тріщин і сильних болів.

Які є основні правила успішного годування, що будуть корисними як для мами так і для дитини?

– Правил є багато. Основне – прикладань має бути мінімум 12 на добу. Якщо їх 6-8, груди не будуть отримувати достатню кількість стимуляцій, відповідно, молоко буде поступово зменшувати свою кількість. Бажано дитину годувати вночі і надранок. Якщо жінка відчуває, що в неї мало молока, якщо груди стали пустіші, дитина стала гірше набирати вагу і при тому спить цілу ніч, значить обов’язково потрібно під ранок годувати. Бажано, щоб жінка під час годування була максимально спокійна, розслаблена. Якщо молоко є, а жінка напружена, то дитині буде важко то молоко дістати. Ще важливо не давати пустушку. Коли дітям давати пустушку чи пляшечку, вони працюють м’язами, щоками, а молоко з грудей п’ють язичком, відповідно, діти потім плутаються.

DSC_9069 (Copy)
DSC_9069 (Copy)

Чи змінюється форма грудей у мами, яка годує дитину та чи можна цього уникнути?

– З одної сторони цього можна частково уникнути, але з іншої – ні. Вже під час самої вагітності у жінки збільшуються груди, йдуть гормональні зміни. І навіть якщо жінка і зовсім не буде годувати, під час вагітності її груди все ж зазнають певних змін. Це ще залежить від кілограм, які набирає жінка, коли вагітна. Чим більше їх, тим більше будуть розтягуватися й груди. Але для того, щоб зберегти нормальну форму, головне, відлучати дитину від грудей плавно, а не різко. Варто і зволожувати шкіру під час вагітності, мастити її олійками, аби уникнути розтяжок. Але після того як шкіра розтягнеться, то вже нічого не допоможе, ніякі вправи і так далі.

А чи можна збільшити кількість молока матері, якщо дитині не вистачає його, аби наїстися?

– В першу чергу варто зробити тест на мокрі пеленки, тобто порахувати скільки дитина сходила в туалет за 24 години. Якщо дитина ходить по-маленькому близько 12 разів і більше, то означає, що дитині вистачає молока, менше – не вистачає. Для цього потрібно частіше прикладати дитину до грудей і робити це правильно. Адже буває так, що дитина неправильно прикладається і тоді не може висмоктати ту кількість молока, яка їй потрібна.

DSC_9056 (Copy)
DSC_9056 (Copy)

Чи правильно годувати грудьми дитину вночі?

– Буває так, що у перші місяці дитинка довше спить, а коли їй 4-5 місяців,  вона починає частіше прокидатися, бо у неї появилися якісь нові вміння. Тому це нормально – годувати дитину вночі. Діти не можуть перейти самостійно з однієї фази сну в інш,  і мама має допомогти у цьому.

Що таке застій молока і як його уникнути?

– Варто частіше прикладати дитину до груді, в якій застій, і після цього варто прикласти до того місця щось холодне. Наприклад лід на 5-10 хвилин,  але через  рушник, або щось холодне з холодильника. Так день можна прикладати, на наступний день може зберегтися біль, як після синяка, але потім все сходить. Але масажувати те місце ні в якому разі не потрібно. Після цього вас буде ще більше боліти і цим масажем ви можете зробити собі запальний процес у тому місці.

А що ви можете сказати про зціджування молока?

– Я сама такого не роблю, можливо робила спроби, коли годувала свою старшу дитину, але зараз такого не роблю. Є люди, які цим займаються, бо їм потрібно. Тоді, зціджене молоко потрібно заморожувати, а ж потім давати дитині. Але краще давати це не через пляшечку з «пустушкою», бо дитина може звикнути до цього і потім грудне вигодовування буде важчим. Дитина може кусати, не захоче їсти і так далі. Краще обрати для такого годування чашечку, ложечку, поїльничок. А після 6 місяців можна давати дитині з поїльника, але з твердим носиком, а не м’яким.

Що ви могли б порадити молодим мамам, які хочуть годувати грудьми, але можливо бояться це робити?

– Жінки мають пам’ятати, що це має приносити комфорт як для мами, так і для дитини. Тобто це не повинно бути через силу, бо так треба. Якщо жінка налаштована годувати, краще не слухати нікого і робити це. Знаходити допомогу у рідних, не боятися просити її та старатися самостійно встигнути все. Адже потім буде важче, бо терпіння рано чи пізно закінчується, і сил не буде вистачати на усю роботу.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео