Орест Сарматський

Садівники вигадали незвичні способи збору та збуту продукції (Агро-новини)

0901 (Copy)

Фермери з Херсонщини запрошують бажаючих зібрати ягоди та забрати їх собі за ціною, значно нижчою за ринкову. Інший спосіб – виставити продукцію на узбіччі дороги, зазначити ціну, а ввечері забрати прибуток.

Про це повідомляє «Голос України».

Так, за власноруч зібрану малину треба віддати 10 грн/кг, і це вигідно всім – і виробнику, і споживачу. Адже на ринку за кілограм ягоди доведеться віддати втричі дорожче. Фермери також у програші не залишаються, бо віддають продукцію за тією самою ціною, яку платять оптові посередники. Тож вигідно всім. Навіть якщо збирачі з’їдять трохи ягід під час збору, то це не біда.

Фермери переконані, що це лише початок, адже такий збір ягід можна поєднати з екскурсіями чи пікніками.

Голова ФГ «Курінь» Микола Халупенко, що в Білозерському районі Херсонщини, встановив на узбіччі дороги величезну діжку, написав на ній «каса» і виставляє поруч ящики з дозрілими сливами, виноградом та яблукам. Він також зазначив ціну. Люди самі беруть собі фрукти та залишають гроші у діжці.

Обіг у такому «магазині» від 50 до 300 кг продукції на день.

– Жодного разу не було такого, щоб фрукти забрали не заплативши,  попри те, що жодного контролера поруч немає, – розповів Микола Халупенко.

Навпаки щодня у діжці він знаходить на 10-20 грн більше, ніж належить, бо вдячні споживачі часом кидають готівку «без решти».

Надходження молока екстраґатунку на переробку зросло на 36% за півроку

У 2018 р. надходження промислового молока на підприємства переробного спрямування становить 1,2 млн т, що на 0,8% більше, ніж у 2017 р. Найбільший приріст спостерігається в екстра ґатунку – 287 тис. т або 36%, що складає 21% з надходження серед усіх сортів. Про це повідомляє Avm-ua.org.

0902 (Copy)
0902 (Copy)

Збільшення попиту на цей сорт також відзначилось на ціні: вона зросла за місяць на 13 коп. Як повідомляє аналітичний відділ АВМ, середня ціна липня на молоко екстраґатунку разом з ПЛВ становила 8,98 грн. Вищий ґатунок у зазначеному періоді збільшився в ціні лише на 1 коп. та коштував у середньому 8,46 грн, а ось перший подешевшав на 3 коп – до 8 грн.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео