Орест Сарматський

«Кавові» профі з Тернополя поїдуть змагатися у Рівне

Processed with VSCO with a6 preset

Чемпіонат з аеропресу – пристрою для приготування кави – збере у суботу, 11 серпня, у Рівному майже два десятки учасників. Не оминуть турнір і тернопільські бариста.

– Це перший «кавовий» чемпіонат, який проводимо на заході України. Будуть майстри приготування кави з різних регіонів України та Києва. Мета чемпіонату – популяризація оригінального методу приготування улюбленого напою мільйонів, створення певної кавової спільноти у Рівному та в інших містах, – сказав телефоном кореспонденту агентства організатор чемпіонату, керівник Custom Coffee School Андрій Пустовіт.

За його словами, учасники змагань за певний час повинні приготувати каву, використовуючи аеропрес. Оцінювати готові напої будуть три судді методом «сліпої» дегустації, що гарантуватиме об’єктивність у висновках.

Як каже Пустовіт, деякі учасники змагань у вересні братимуть участь у кавовій імпрезі «На каву, до Львова» та в національному чемпіонаті України з аеропресу, переможець якого поїде на міжнародні змагання, що відбудуться цього року в Австралії.

Пристрій складається з двох вкладуваних циліндрів. Один із циліндрів має гнучке герметичне ущільнення і поміщається всередину більшого циліндра, який схожий на шприц.

Довідка: Аеропрес – це пристрій для заварювання кави, який винайшов у 2005 році Алан Адлер, президент компанії Aerobie. Для приготування мелену каву замочують упродовж 10-50 с (залежно від помелу і очікуваної міцності), а потім пропускають крізь фільтр, натискаючи на поршень трубки. Для цього використовують або спеціальні паперові фільтри для аеропресів, або металеві фільтрувальні диски. Часу на приготування потрібно небагато – до 2 хв. Смак кави з аеропресу – доволі насичений, оскільки під тиском екстракція смакових і ароматичних речовин максимальна. Його зручно брати з собою в офіс чи навіть у подорожі, адже він зроблений з ударостійких матеріалів і важить до 200 гр.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео