Тернополянам на замітку: що не можна робити в Медовий спас

1439539409_00443130

Маковія, або ж Медовий спас відзначають в Україні 14 серпня. Традиційно в цей день тернополяни освячують мед та мак. Цього ж дня розпочинається Успенський піст, який триває до 27 серпня.

У багатьох областях України у цей день також освячують водойми і кажуть, що купання саме 14 серпня оздоровить. У той час, деякі старожили заперечують це та наголошують, що купатися у водоймах не можна, адже нечисть може затягнути під воду.

Сама назва свята походить від того, що бджолярі приносили в цей день до церкви свіжозібраний мед, щоб освятити. Перша ложка освяченого меду вважається чарівною - загадайте бажання - воно неодмінно збудеться, пише «Уніан».

Також  Маковія знаменує початок збору врожаю, предки вважали, що в цей день треба починати приготування до зими. Також у цей день прийнято проводити літо.

В цей день готують маковійський букет з м'яти, чебрецю, нагідок, маку і освячують його в церкві. Крім того, освячену макову головку наші предки клали під подушку дітям, які погано або неспокійно сплять

Що не можна робити на Медовий спас?

  • Не можна голосно розмовляти й гучно святкувати;
  • не прибирати вдома в цей день;
  • заборонено працювати;
  • не можна сваритися, лаятися;
  • у цей день не можна бажати комусь зла, інакше негатив повернеться до вас.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео