Віра Олександрович

Тернопільщина тепер буде не проста, а електронна (фото, відео)

Зміни до кількох важливих програм внесли на першому засіданні 10-ї сесії Тернопільської облради. Стосувалися вони як аграрної сфери, так і полегшення діяльності чиновників.

Відбулося це 9 серпня. Тоді депутати ухвалили близько 80 питань (про найцікавіше читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Варто зауважити, що у 2018-му на програми у бюджеті передбачили безпрецедентну суму. Як повідомив досвідчений головний фінансист Тернопілля Степан Скибиляк, стільки грошей на ці витрати ще не виділяли ніколи.

Початок
Початок

Зокрема, зазнала змін Програма інформатизації Тернопільської області «Електронна Тернопільщина» на 2016-2018 рр. До речі, спершу на програму загалом планували витратити 1 млн 500 тис. грн (дивіться ТУТ), але тепер лише на потреби обласної держадміністрації потрібно 1 млн 200 тис., а на інтегрування у цю систему обласної ради – 750 тис. грн.

З цього приводу у залі виникла невелика дискусія. Мовляв, чому обласна рада має давати гроші, аби сервер і ліцензійне оснащення для своїх потреб купила обласна адміністрація. Натомість органи місцевого самоврядування «обділили». Найактивніше з цього приводу апелював свободівець Олександр Башта.

Башта
Башта

За словами доповідача, у районних держадміністраціях також передбачили перехід на електронний документообіг. Адже це передбачає реформування системи на рівні всієї країни. Проте районні ради у цю систему не інтегровані.

Врешті з правками, які внесли члени профільної комісії, документ отримав 45 «за».

Окрім того, депутати внесли зміни до рішення від 22.12.2017 р. за № 899 «Про програму захисту населення і територій Тернопільської області від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на 2018-2022 рр.» і до комплексної Програми розвитку агропромислового комплексу Тернопільщини на 2016-2020 рр.

Сесія2
Сесія2

Так, у рішенні йдеться (цитуємо): «Для подолання кризових явищ в агропромисловому комплексі області, забезпечення стабільності розвитку і враховуючи те, що сільськогосподарська галузь є пріоритетною, оскільки в аграрному секторі економіки виробляється понад 60% валової продукції регіону, вона вимагає фінансової підтримки.

Реалізація заходів Програми дасть можливість нарощувати поголів’я сільськогосподарських тварин, підвищувати їх продуктивність, сформувати конкурентоспроможний аграрний сектор області, забезпечить ефективну і повноцінну діяльність сучасних переробних підприємств. Разом із цим, дозволить збільшити виробництво сільськогосподарської продукції відносно попередніх років на 1,5%, забезпечить створення нових робочих місць у сільській місцевості».

До того ж, автори програми передбачили, що забезпечення участі підприємств і організацій у Міжнародних агропромислових ярмаркових заходах дозволить забезпечити у повному обсязі витрати на оренду експозиційної площі, оренду додаткового обладнання, послуги автотранспорту, виготовлення виставкового обладнання та експонатів, витрати на відрядження, дизайн оформлення експозиції, виготовлення презентаційних матеріалів.

Не обійшли увагою і фермерів. Зокрема (цитуємо), «розвиток фермерських господарств дозволить покращити інфраструктуру у сільській місцевості. Щороку дасть змогу профінансувати підведення електроенергії до відокремлених садиб (1-2), покращити логістичне з’єднання тощо».

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео