Чи повинні тернополяни оплачувати благодійний внесок у медзакладах?

1

При звернені до медичних закладів у тернополян можуть просити оплатити благодійний внесок. Однак, коли такі прохання є поза законом та де пацієнтам дізнатися усю правду про благодійні внески у медзакладах?

Пам’ятайте, благодійні внески не є обов’язковими до оплати, а примусовість при їх стягнені неприпустима. З 1 січня поточного року медичні заклади мають щоквартально інформувати про зібрані благодійні кошти та їх подальше використання. Цю звітність можна побачити на дошці оголошень медичного закладу (якщо така є), або його веб-сайті чи на сайті обласного департаменту (Управління охорони здоров’я).

Закон трактує благодійність, як «..жест доброї волі, а вимагання грошей під прикриттям «благодійних» внесків є прямим порушенням закону» (п. 2 ч.1 ст. 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»).

Якщо ж у медзакладі з вас вимагають здати благодійний внесок, зверніться зі скаргою до головного лікаря, органу управління закладом (департаменту чи управління охорони здоров’я області) або правоохоронних органів.

Джерело: Урядовий портал

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео