Віра Олександрович

Без паніки: вересень у школах вважають періодом адаптації, наголосили на Тернопільщині (фото, відео)

Хома_трибуна2

Упродовж літа на Тернопільщині у закладах освіти провели поточні ремонти будівель і приміщень навчального і навіть житлового призначення, котельного господарства, систем протипожежного захисту, зовнішніх інженерних мереж і приладів регулювання енергоспоживання.

Значну увагу цього разу звернули на упорядкування прилеглих територій, спортивно-ігрових і дитячих ігрових майданчиків. Звісно ж, ці роботи провели із залученням коштів місцевих бюджетів, спонсорів і меценатів. Про це йшлося під час засідання колегії обласної держадміністрації (ОДА) 29 серпня.

На ремонти у школах і садочках витратили десятки мільйонів

Доповідала про це нaчaльник упрaвління oсвіти Тернoпільськoї ОДА Ольгa Хoмa (також читайте ТУТприм.).

Хома1
Хома1

За її словами, на проведення ремонтів та інших заходів щодо покращення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти у 2018 році використали 32,3 млн грн з місцевих бюджетів і 5,6 млн грн позабюджетних коштів.

[embed]https://youtu.be/xXGZMvMR5HA[/embed]

За рахунок усіх джерел фінансування освітянських об’єктів капітально відремонтували чи замінили дахи у 30 закладах освіти, полагодили 46 шкільних приміщень, відновили фасади у 9 закладах, відремонтували 13 систем опалення, - перелічує Ольга Хома. – До того ж, у 6 закладах полагодили теплові мережі, відремонтували 45 котелень або паливних. Окрім того, 3 заклади освіти перевели на альтернативні види палива. Також вдалося покращити спортивну базу в 18 навчально-виховних закладах.

Колегія1
Колегія1

До речі, за сім місяців замінили на енергозберігаючі 1780 вікон і 422 дверей. Наразі у 170 закладах загальної середньої освіти вікна замінили повністю. Крім того, встановили у 370-ти оновили вхідні двері та у 92-ти – утеплили фасади. Усі ці роботи майстри намагалися завершити саме до початку навчального року, стверджує чиновниця.

[embed]https://youtu.be/dQ2Hh_iL1mU[/embed]

Втім, це – ще не все. За рахунок субвенції із державного бюджету, запланували покращити  умови для навчання у 43-х закладах загальної середньої освіти в об’єднаних територіальних громадах. Обсяг фінансування цих робіт: 30 млн 872 тис. грн - субвенція, 3 млн 266,205 тис. грн - місцеві бюджети і 1 млн 588,358 тис. грн - інші надходження.

Гості_колегія3
Гості_колегія3

На благоустрій територій, обладнання спортивних споруд, майданчиків, облаштування пандусів, згідно із Державними будівельними нормами (ДБН), у 2018 році використали 9 млн 10 тис. грн бюджетних коштів, - додає вона. - Усього в області у 288 закладах освіти обладнали пандуси, у 15-ти - спеціальні санвузли, у 2-х - встановили спеціальні механізми (ліфти). Ще у 586-х закладах створили умови вільного доступу.

Частину зобов’язань до 1 вересня виконати вдалося

Окрім того, Ольга Хома нагадала, що вересень у школах вважають періодом адаптації. Тому, мовляв, немає нічого страшного у тому, що поки що дехто не отримав нових меблів чи підручників.

[embed]https://youtu.be/iiiQOp0bOzw[/embed]

Заклади загальної середньої освіти області забезпечені підручниками відповідно на: 1-3 класи - 98,2%, 4 клас - 93,09%, 5-6 класи - 98,2%, 7 клас - 90,8%, 8 клас - 98,95%, 9 клас - 93,9% і 11 клас - 95,7%, - звітує чиновниця.

Частину зобов’язань щодо створення умов для впровадження стандартів «Нової української школи» виконати вдалося. Наприклад, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 17.05.2018 р. за №497 «Про безкоштовне забезпечення перших класів державних і комунальних закладів загальної середньої освіти ігровими наборами SixBricks» 4 липня в область привезли 13 тис. 495 ігрових наборів SixBricks (так званих «Шість цеглинок»). Їх відразу передали в усі заклади освіти краю для кожного першокласника, який у 2018/2019 навчальному році здобуватиме освіту у «Новій українській школі». Крім того, кожен перший клас незабаром отримає ігрові набори ЛЕГО PlayBox.

Фото і відео автора

Довідка. У 2017/2018 навчальному році довозили учнів до закладів освіти і додому 159 шкільних і 13 орендованих автобусів (11 313 осіб, або 96,8% від загальної кількості осіб. які потребують підвезення). Ще 365 дітей (2,8%) перевозять іншими видами транспорту, що не фінансуються місцевими бюджетами. У кінці серпня 2018 р. на умовах співфінансування шкільні автобуси отримали Бережанська і Шумська міські ради, Заліщицька, Козівська, Кременецька, Підгаєцька, Чортківська районні держадміністрації, Лановецька та Великогаївська об’єднані територіальні громади.

Вибір читачів за тиждень

Відео