Тамара Коблик

2 вересня в історії Тернопільщини

2

Цього дня народилися:

Боцюрків Богдан-Ростислав (1925, м. Бучач –  01. 10. 1998, м. Оттава) –  вчений-політолог, громадський діяч. Доктор політології (1961). Автор низки праць з питань прав людини, дисидентського руху, релігійної політики в СРСР.

боцюрків
боцюрків

Вайнберґ Михайло (1899, м. Кременець – 01.09.1938, м. Москва, РФ) – військовик, бригадний комісар (1936). Заарештований 11.06.1938, розстріляний.

Вербицька Тетяна (1976, м. Тернопіль) – директор газети «Номер один».

вербицька
вербицька

Ганкевич Климентій (1842, с. Настасів, нині Тернопільського району –  14. 11. 1924, м. Чернівці) –  педагог, мовознавець, психолог. Доктор філософії (1875).

Глух Тетяна (1970, м. Тернопіль) – начальник управління пенсійного фонду України в м. Тернопіль.

1413219173_img_2213
1413219173_img_2213

Кармазин Василь (1960, м. Хоростків, Гусятинського району) – заступник начальника управління культури і мистецтв.

кармазин
кармазин

Костів Катерина  (1925, с. Вербів, нині Бережанського. району - 2008) –  громадська діячка, народна майстриня.  Зібрала колекцію народного одягу більшості реґіонів України, зокрема Тернопільщини.

Крупа Любомир (1975, с. Вел. Березовиця, нині смт Тернопільського району) – науковець, громадський діяч, заступник голови обласної ради.

крупа
крупа

Круп’як Іван (1948, с. Миролюбівка Тернопільського району) –  астролог, педагог

крупяк
крупяк

Легкий Іван (1943, с. Заставче, нині Підгаєцького району –  29. 10. 1997, м. Івано-Франківськ) –  дириґент, педагог, автор численних музичних творів.

Мельничук Богдан (1952, с. Молотків Лановецького району) –  письменник, редактор, журналіст, краєзнавець. Укладач та редактор близько 300 книжок.

мельничук
мельничук

Салій Олександр (1969, м. Тернопіль) – спортивний діяч (футбольний суддя, тренер).

салій
салій

Ясеновський Богдан (1954, м. Тернопіль) - начальник управління торгівлі, побуту та захисту прав споживачів.

ясеновський
ясеновський

Цей день в історії Тернопілля:

1491 - перша писемна згадка про с.Новосільці, нині Новосілка Шумського району.

1905 – в Тернополі освячено приміщення бурси ім.Маврикія Мацішевського. Розташовувався на теперішній вул.Січових Стрівльців. Тут мешкало 50 учнів, в основному з польських гімназій та реальної школи. Інтернат зазнав руйнувань у час Першої світової війни.

1907 – освячено будівлю чотирикласної жіночої школи ім.Адама Міцкевича в Тернополі. Будівлю звели там, де тепер корпус технічного університету. Після війни у ній до кінця 1950-го діяла загальноосвітня школа №6. Цю споруду значно розбудували та змінили.

1916 – біля гори Лисоня на Бережанщині відбулася найкривавіша битва легіону Українських Січових Стрільців у складі австро-угорських коаліційних військ з російською армією. Перемогу було здобуто ціною втрати більше половини особового складу легіону: 81 вояк убитий, 293 - поранені, 285 - потрапили у полон. Найбільше втрат було серед старшинського складу. У бою полягли хорунжі Денис Кліщ, Ярослав Кузьмович, Іван Максимишин, Юліан Соколовський; поранення отримали сотник Роман Дудинський, поручник Осип Яримович, четарі Богдан Гнатевич, Остап Коберський, хорунжі Михайло Мінчак, Євген Ясеницький; потрапили у полон поручники Андрій Мельник, Роман Сушко, четар Василь Кучабський, хорунжі Михайло Дорошенко, Микола Загаєвич, Михайло Матчак та інші.

1942 - після масового знищення єврейського населення Кременця, всі будинки, що знаходились на території ґетто, були спалені. Після цього відбулась масова облава, в результаті якої тих, хто вижив (близько 1 тис. євреїв), знищили.

1947 - за працю в підпіллі Бронзовим Хрестом Заслуги відзначений вояк Української Повстанської Армії, надрайоновий провідник Вінницької округи ОУН, уродженець с.Петриків Тернопільського району. Йосип Демчук («Луговий»). Помер 22 жовтня 1952 від катувань в тюрмі НКВД.

1948 – на загальному зібранні студентів лісотехнікуму в с. Білокриниця Кременецького району завуч цього навчального закладу заявив їм, що вони всі спеціальні дисципліни вивчатимуть російською мовою. Педагог, говорячи, звичайно ж, російською, твердив майбутнім лісникам, що «українська мова є багато в чому відсталою порівняно з російською. Внаслідок цього українська мова навіть не знає таких технічних термінів, які на кожному кроці ви будете відкривати в спецдисциплінах. І українською мовою майже немає технічних книг. Нехай вас це не бентежить, бо державною мовою є російська».

1954 - рішенням виконкому Тернопільської обласної Ради депутатів трудящих створено Тернопільське обласне управління водного господарства.

1957 – розпочалися заняття на трьох курсах новоствореного медичного інституту в Тернополі. На перший курс організували прийом місцевої молоді, а на другий і третій студентів перевели з інших медінститутів. На час відкриття медичного інституту тут працювали 3 доктори, 45 кандидатів наук,  з них 2 професори, 16 доцентів, 52 співробітники без наукових ступенів. З року в рік для забезпечення навчального процесу на 5 – 6 курсах відкривалися нові кафедри, які очолювали науковці, запрошені з інших медичних вузів. Так, у 1959 – 60 учбовому році в інституті працювали вже 5 докторів і 62 кандидати наук, з них 2 професори і 31 доцент, 82 старших викладачів, асистентів і викладачів.

В Україні сьогодні відзначають День нотаріату.

Це свято відзначають в Україні з 2010 року. З ініціативи Української нотаріальної палати та Міністерства юстиції України нотаріуси отримали можливість відзначати свій професійний день.

Жодна угода не здійснюється без авторитетного втручання нотаріусів. В Україні їх досить багато – як державних, так і приватних. Завдяки їм кожен громадянин має можливість засвідчити будь-який документ, який має правомочну основу. Професія нотаріуса – одна з відповідальних і почесних. Для роботи йому не потрібно багато паперів. Головне, знати і дотримуватися законності, мати печатку і ставити свій підпис там, де це дійсно потрібно.

Будучи правовою державою, Україна тримає курс на відповідність світовим стандартам. Тому День нотаріату – не просто данина честі службовцям юстиції, а визнання того факту, що будь-який громадянин нашої держави має право отримати юридичну підтримку і захист своїх законних інтересів.

нотаріат
нотаріат

У першу неділю вересня відзначається День підприємця України. Воно було встановлене президентським указ 5 жовтня 1998 року. Мета свята — підкреслити важливість підприємницької діяльності у розвитку економіки країни та демократії.

den_pidpryyemcya_ukrayiny
den_pidpryyemcya_ukrayiny

Правом ведення підприємницької діяльності в Україні має кожен громадянин. Це закріплено нормами Конституції країни. Крім того, роботу підприємців України регламентують кілька законів. Це, зокрема, закон «Про підприємництво», закон «Про підприємства», закон «Про господарські товариства». Вони визначають головні правові та економічні правила здійснення підприємницької діяльності.

Кількість людей, які по праву можуть відзначати це свято, досить широке. Приміром, у місті Харкові налічується майже 75 тис. окремих суб’єктів підприємницької діяльності.

Іменини сьогодні святкують Самійло, Серафима, Северіан, Севир.

Вибір читачів за тиждень

Відео