Віра Олександрович

Бути чи не бути: на Тернопільщині «перекроїли» мережу ПТУ і не збираються зупинятися (фото, відео)

Хома2

Мережу закладів професійної освіти на Тернопільщині намагаються удосконалити із урахуванням потреб нашого регіону. Наразі йдуть шляхом укрупнення, задля оптимального використання навчальних, методичних, кадрових, фінансових ресурсів.

Тож, у результаті, вже припинили діяльність 2-х малокомплектних професійних ліцеїв. Їх приєднали до перспективніших навчальних закладів. Також провели організаційні заходи щодо приєднання ПТУ №34 в смт Коропець до Бучацького професійно-технічного училища. На його базі планують створити багатопрофільний центр професійно-технічної освіти.

Колегія2
Колегія2

Про це йшлося під час засідання колегії обласної держадміністрації (ОДА) 29 серпня. Доповідала там нaчaльник упрaвління oсвіти Тернoпільськoї ОДА Ольгa Хoмa (також актуальну інформацію про підготовку до 1 вересня читайте ТУТ і ТУТприм.).

Активно впроваджують проекти державно-приватного партнерства

За її словами, для оновлення і зміцнення матеріально-технічної бази закладів професійно-технічної освіти на капітальні видатки із обласного бюджету виділили 8,9 млн грн із залишку коштів освітньої субвенції за минулий рік. Їх спрямовують, відповідно, на: придбання новітньої комп’ютерної техніки, мультимедійних засобів і обладнання для навчальних кабінетів, а також майстерень (4,3 млн грн – прим.). Окрім того, здійснення перекриття дахів учнівських гуртожитків, навчальних корпусів та майстерень в сумі 4,6 млн грн.

[embed]https://youtu.be/SE08Kc_WziU[/embed]

Продовжується робота із впровадження проектів державно-приватного партнерства шляхом створення галузевих навчально-практичних центрів із вивчення новітніх технологій виробництва і підвищення якості професійної освіти, апробації форм дуальної освіти.

Якщо у 2015 році на базі професійно-технічних училищ функціонували тільки 3 навчально-практичні центри, то у 2017-му – вже 6, а у цьому році відкриємо ще 2, - каже вона. – Тривають активні роботи щодо відкриття у жовтні на базі Бучацького ПТУ навчально-практичного центру із професій: «Електромонтер із ремонту та обслуговування електроустаткування», «Електромонтажник з освітлення і освітлювальних мереж», «Електромонтажник силових мереж і електроустаткування». Окрім того, у Кременецькому професійному ліцеї-навчально-практичного центру впровадять навчання із професій: «Електрозварник ручного зварювання», «Електрозварник на автоматичних і напівавтоматичних зварювальних машинах», «Зварник». На ці заходи, окрім 2,9 млн грн, що надійшли із держбюджету на модернізацію і оновлення матеріально-технічної бази ПТУ, виділили 700 тис. грн із обласного бюджету. Ці гроші використають на ремонт приміщень зазначених навчально-практичних центрів.

[embed]https://youtu.be/LXFD4TvDSg4[/embed]

Також із обласного бюджету виділили 1,7 млн грн на придбання сільськогосподарської техніки і обладнання для створення навчально-практичного центру із професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», яку планують відкрити на базі державного навчального закладу «Шумське професійно-технічне училище».

Будуть впроваджувати нові професії

Потрібно відзначити, що в області успішно працюють навчально-практичні центри із вивчення нових будівельних технологій фірми «КНАУФ» і «Хенкель Баутехнік (Україна)» на базі державних навчальних закладів: Тернопільське ВПУ технологій і дизайну, Тернопільський центр ПТО і Борщівський професійний ліцей, - продовжує головна освітянка. – Створили такі центри за рахунок інвестицій компаній. Такі заходи дають можливість значно оновити навчально-матеріальну базу училищ і сприяти якісній підготовці робітничих кадрів.

Завдяки моніторингу ринку праці і пошуку шляхів подолання дисбалансу між попитом і пропозиціями, торік на Тернопіллі запровадили підготовку за 6 новими професіями: «Монтажник систем утеплення будівель», «Робітник з комплексного обслуговування та ремонту будинків», «Майстер ресторанного обслуговування», «Машиніст крана автомобільного», «Електромеханік із ремонту і обслуговування лічильно-обчислювальних машин» і «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування».

Гості_колегія4
Гості_колегія4

Наразі вирішується питання про включення Тернопільського професійного коледжу із посиленою військовою і фізичною підготовкою до Всеукраїнського експериментального майданчика спільно із ДНЗ «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» за темою: «Професійна підготовка кваліфікованих робітників для сфери обслуговування відновлювальних систем сонячної і теплової енергетики», - додає Ольга Хома. – Це потрібно для впровадження нової професії і державного стандарту для її підготовки.

Новацією є запровадження елементів дуального навчання. Так із 1 вересня апробацію цього методу проводитимуть у 3-х ПТУ: Технічний коледж Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя, Тернопільське вище професійне училище сфери послуг і туризму і Тернопільський центр професійно-технічної освіти.

Виплату стипендій учням ПТУ у бюджеті передбачили

Будуть цього навчального року й інші новації. Так, 3 заклади вищої освіти: Борщівський агротехнічний коледж, Кременецький лісотехнічний коледж і ДВНЗ «Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі» фінансуватимуть із обласного бюджету.

Училище
Училище

Загальний обсяг кошторисних призначень на 2018 рік для цих закладів - 54,2 млн грн, що на 15,7 млн грн більше, ніж торік, - пояснює Ольга Хома. – У цій сумі у повному обсязі врахували виплату зарплати із нарахуваннями, оплату комунальних послуг і енергоносіїв, а також виплату стипендій. Для оновлення, ремонту і придбання обладнання для кабінетів і лабораторій, заходів щодо енергозбереження будівель і споруд, ремонту систем водопостачання та каналізації, встановлення гідроізоляції фундаментів будівель тощо, в обласному бюджеті передбачили 1,8 млн грн.

У попередні роки заклади вищої і професійної освіти, що фінансуються за кошти обласного бюджету, виконували державне і регіональне замовлення на підготовку кадрів у межах ліцензованого обсягу. У 2018-му суттєвих змін до нього не вносили.

Затвердили обсяг регіонального замовлення із підготовки робітничих кадрів і молодших спеціалістів, що становить, відповідно, 1247 і 45, - підсумовує пані Хома. - Це відповідає минулорічному показнику.

Отже, за освітньо-кваліфікаційним рівнями «молодший спеціаліст» наразі навчається 751 особа, «бакалавр» - 224, «магістр» - 60, «доктор філософії» - 5.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео