Орест Сарматський

Україна може обмежити експорт продовольчої пшениці? Не зараз! (Агро-новини)

02011 (Copy)

Україна може обмежити експорт продовольчої пшениці? - така новина розбурхала аграрне співтовариство в четвер увечері. Однак на даний момент ця інформація не знайшла підтвердження.

Йдеться тільки про підписання традиційного меморандуму між Міністерством аграрної політики та трейдерами, в якому обумовлюються граничні обсяги експорту пшениці, в тому числі продовольчої.

На думку УкрАгроКонсалт, оскільки в цьому маркетинговому році очікується скорочення пропозиції продовольчої пшениці в Україні, міністерство буде жорсткіше контролювати дотримання меморандуму. Будь-які обмеження можливі тільки при наближенні обсягів реальних відвантажень до критичного рівня.

За оцінками УкрАгроКонсалт, внутрішнє споживання продовольчої пшениці становить близько 4-4,3 млн.тонн при очікуваному виробництві близько 9,5-10 млн.тонн.

Україна скоротила експортні поставки кукурудзи на 17%

Темпи експорту кукурудзи з України в поточному сезоні - найнижчі за останні кілька років, відзначають аналітики УкрАгроКонсалт.

Так, з вересня по травень 2017/18 МР експортні поставки склали близько 15 млн тонн, що на 17% менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року (18,2 млн тонн).

02022 (Copy)
02022 (Copy)

У травні 2017/18 МР темпи експорту кукурудзи з України помітно знизилися. На зовнішні ринки було відправлено 1,8 млн тонн, що майже на 21% менше, ніж в попередньому місяці, і на 32% менше, ніж в травні минулого року.

Щодо географії експорту української кукурудзи, то в поточному сезоні спостерігаються певні зміни. На більшості ключових ринків відзначено зниження обсягів поставок. Так, у вересні - травні 2017/18 МР в порівнянні з аналогічним періодом минулого сезону експорт кукурудзи в ЄС знизився на 10%, до Єгипту - на 31%, в Іран і Туніс на 58% і 43%, відповідно. Поставки в Південну Корею практично не здійснювалися.

Вибір читачів за тиждень

Відео