Орест Сарматський

Посуха підштовхнула зростання цін на молоко (Агро-новини)

0401 (Copy)

Зниження постачання молока на переробку через сезонність та посушливу погоду вплинуло на зростання закупівельних цін на молоко.

Як повідомляють в Асоціації виробників молока, крім того, підвищення вимог до параметрів якості молока, яке надходить на переробку, впливає на збільшення розриву між ціною молока екстраґатунку та інших.

– Основний приріст в ціні відбувся в другій половині серпня. Екстраґатунок тоді подорожчав на 20 коп. – до 9,29 грн/кг (з ПДВ). Середня ціна на молоко цього ґанку у серпні склала 9,19 грн/кг, що на 21 коп. вище ціни липня, – повідомляють в Асоціації.

Вищий ґатунок у липні коштував 8,51 грн/кг, що на 5 коп. вище ціни липня. Перший ґатунок купували по 7,98 грн/кг, що на 2 коп. нижче ціни липня.

– Виходячи із тенденцій, які наразі складаються на ринку, у вересні варто очікувати продовження висхідного цінового тренду. Зростання складе близько 10-15 коп. за молоко екстра сорту. Цьому слугуватиме «відлига» на світовому молочному ринку та подальше зниження продуктивності корів та обсягів надходжень молока на переробку, – прогнозують експерти.

Складні посушливі умови влітку мали негативний вплив на якість та кількість заготовлених кормів, що відобразиться на вартості кормового дня та собівартості виробництва молока. Схожа ситуація наразі у європейських сусідів. Через посуху собівартість там зросла на 9,9% протягом серпня, додали в асоціації.

Садівники просять дотації на техніку для дрібних господарств

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Асоціація «Укрсадпром» звернулася до першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з проханням розширити кількість підприємств, які мають право на держпідтримку при купівлі сільгосптехніки.

Як говориться у повідомленні асоціації, повідомляє Агропортал, слід внести зміни до переліку, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 151 від 20 березня 2018 року, відповідно до яких скористатися держпідтримкою для технічного переоснащення та підвищення рівня механізації галузі зможуть господарства, площа молодих насаджень яких становить від 5 га.

– Наразі в Україні, відповідно до зазначеного переліку, отримати компенсацію за придбання тракторів можуть садівничі господарства, площа молодих насаджень яких становить від 10 га. Відтак, дрібні господарства, особливо в ягідному секторі, і яких переважна більшість в Україні, не можуть скористатися цією програмою підтримки садівництва, – пояснюють в асоціації.

Внесення запропонованих асоціацією змін дозволить інтенсифікувати процес механізації, в першу чергу, ягідного сектору та садівництва в цілому.

 Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео