Віра Олександрович

Урожай гречки на Тернопільщині – хороший, але вона не повинна піти на підкуп виборців (фото, відео)

Представники більшості місцевих осередків політичних партій Тернопільщини пообіцяли взяти участь у всеукраїнській акції за виборчу реформу. Вони запевнили: лише це допоможе перезавантажити владу і запустити реальні реформи у нашій державі.

Нагадаємо, у четвер, 6 вересня, о 9:30 на площі Конституції в Києві відбудеться багатотисячна акція на підтримку виборчої реформи під назвою «Ні! Виборам за законом Януковича». Понад 15 парламентських і позапарламентських політичних сил, а також цілий ряд громадських організацій проведуть мітинг із вимогою ухвалення нового Виборчого кодексу і впровадження пропорційної системи із відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради у жовтні 2019-го.

Політики2
Політики2

Власне, саме про це сьогодні, 4 вересня, розповіли у Тернополі під час круглого столу, що відбувся у приміщенні Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» (вул. Родини Барвінських, 2 – прим.). Серед учасників заходу були громадські активісти (про це читайте ТУТ), а також місцеві політики.

Газилишин
Газилишин

– Виборчу систему в Україні треба змінювати якомога швидше, – каже заступник голови Тернопільського осередку ПП «Громадянська позиція» Андрій Газилишин. – Втім, до законопроекту після першого читання внесли дуже багато правок. Якщо їх приймуть пакетом, то реальність того, що закон пройде, буде високою.

До слова, у законопроект № 3112-1 внесли понад 4 тисячі поправок. Фактично за рік від дати ухвалення у комітетах встигли розглянути 1 100 поправок. Отже, безнадійно «зависли» ще близько 3000, хоча часу на їх розгляд уже майже немає. А змусити парламентаріїв діяти швидко останнім часом можуть лише масові акції під Верховною Радою, додає голова міської організації партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Грицишин.

– Корумпований і залежний парламент не здатен сформувати некорумпований і незалежний уряд, – наголошує політик. – Відповідно, корумпований і залежний уряд не має можливості забезпечити якісні медицину, освіту, соціальне забезпечення і навіть незалежну енергетичну систему. Щоб побороти корупцію, треба насамперед перезавантажити владу… Треба вимагати, щоб влада виконала обіцяне!

Петришин
Петришин

Підтримав ці ідеї і голова Тернопільського обласного осередку ПП «Національний корпус» Володимир Петришин. Натомість голова первинного осередку партії «Сила Людей» у Тернополі Олег Різник наголосив:

– Виборча реформа необхідна, але це – не панацея, – додає він. – Громадянське суспільство в Україні лише починає зароджуватися. Зміни в країні повинні сприяти появі нової політичної еліти.

Мужевич
Мужевич

Незважаючи на прогнози урожайності гречки в Україні, заступнику голови-керівнику апарату Тернопільської обласної організації «Аграрної партії України» Володимиру Мужевичу не хотілося б, щоб її використали для такого ганебного явища, як підкуп.

– Насправді, виборча реформа сприятиме і розбудові партій, і здоровій конкуренції між ними, – стверджує він. – Це сприятиме появі нових лідерів, нових облич. Люди зможуть проявляти себе тут, а не думати, як виїхати за кордон.

Висловили свою позицію сьогодні також представники місцевих осередків політичних партій «Народний Рух України»,  «Українська галицька партія», а також – Тернопільської обласної організації ВО «Свобода», Тернопільської обласної організації партії «Рух нових сил», Тернопільської обласної організації ПП «ДемАльянс», а також Тернопільської обласної організації партії УКРОП. Якщо слова у їхніх «спічах» і були дещо іншими, то загальний смисл виявився однаковим: якщо виборчих «правили гри» не змінити, то із пріоритетами учасників Революції Гідності можна буде попрощатися…

Фото і відео автора

Довідка. Уже 40,8% громадян України переконані, що наступні вибори до парламенту мають відбутися за пропорційною системою із відкритими регіональними списками. Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування Фонду Демократичних Ініціатив разом із соціологічною групою «Рейтинг». Таке дослідження експерти провели у серпні в усіх областях України, окрім АРК і окупованих районів Донеччини і Луганщини.

Вибір читачів за тиждень

Відео