Які таємниці приховує старовинне кладовище у Кременці (фото)

Одне зі старовинних кладовищ Кременця, Туницьке, сьогодні - православний цвинтар, що мальовничо розташований на східних схилах гори Хрестової. До цвинтаря веде вуличка, викладена бруківкою.

Туницький цвинтар, заснований у 1791 році, це справжній пантеон отців міста – багатих міщан, купців, лікарів, науковців, митців, які надовго вписалися в історію кременецького граду.

Цікаво, що ця кременецька некрополія служила місцем вічного спочинку для католиків, греко-католиків та православних. Характеризується Туницьке кладовище численною і прекрасною архітектурою і надгробною різьбою.

На кладовищі збереглося кілька надгробних майстерно виконаних плит. Серед видатних осіб похованих на цвинтарі – професор Вищої Волинської гімназії, а раніше придворний художник польського короля Йосиф Пічман (1758-1834), виходець з Німеччини, який з 1806 року жив у Кременці і працював тут вчителем малювання.

Цінною для літераторів і поціновувачів епохи Романтизму є могила родини Янушевських, де похована мати відомого польського поета Юліуша Словацького – Саломея Словацька-Бекю з Янушевських.

На жаль, не всі унікальні надгробки збереглися до сьогодні, деякі з них частково зруйновані. Проте ця частина історії міста й досі береже імена видатних кременчан.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«174929,174928,174927,174926»]

За інформацією Кременецько-Почаївського ДІАЗу

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео