Жителі Тернопільщини мають змогу поринути у чарівний світ

7b44e947a0701163b02c3ac484bd0867

У виставковій залі музею відкрито виставку художніх робіт лауреата Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Богдана та Левка Лепких Тамари Удіної, яку присвячено 27-й річниці незалежності України та 23-річчю діяльності музею Богдана Лепкого

Під супровід інструментальної музики відвідувачі поринули у чарівний світ творчості художниці: гордовито-прекрасні краєвиди Карпат, розкішні подільські долини, барвистий квітковий розмай — від тремтливо-ніжних весняних підсніжників до розкішних барв щедрої золотої осені…

Палітру мистецьких робіт Тамари Удіної представив куратор виставки, лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Богдана та Левка Лепких, Заслужений художник України Євген Удін.

У своєму виступі він зазначив, що символічним є те, що відкриття виставки відбулося саме в день народження мисткині. У малярстві вона віддавала перевагу акварелі та пастелі, її роботи є в багатьох музеях, приватних колекціях. «У неї було щось від Великого Кобзаря (мабуть, недаремно, адже народилася на Черкащині) оте невловиме байдужому окові відчуття прекрасного. Так шукала, жила та творила ця жінка щоразу крок за кроком залишаючи на цій грішній землі світло добра і краси», — процитував Євген Тимофійович слова журналіста, письменника Євгена Маслія. Своїми спогадами про співпрацю, дружбу з Тамарою Удіною поділилася співзасновниця музею, лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. братів Богдана та Левка Лепких, вчений секретар ДІАЗ в м. Бережани, Заслужений працівник культури України Надія Волинець. Окрасою заходу були художні номери у виконанні солістки хору «Просвіта» Лілії Слободної, юних акторів драмстудії «Натхнення» Центру дитячої та юнацької творчості м. Бережани. До слова також були запрошені старший науковий співробітник музею книги Ярослава Мазурак, яка поділилася спогадами про створення музею Богдана Лепкого; поет, журналіст Василь Савчук, що одразу зробив поетичний запис у книзі відгуків; художники Микола Кафтан та Ігор Крук відзначили не тільки красу та гармонію кольорів, а й точність зображення; також поділилися враженнями від робіт художниці заступник директора Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Федун, музикант, педагог Наталія Марценюк та громадський діяч Володимир Якимів.

Щедрим дарунком для музею від куратора виставки Євгена Удіна стала одна з експонованих картин Тамари Удіної, а саме «Стоїть гора високая (за Глібовим)».

Вибір читачів за тиждень

Відео